Πώς θα γίνεις πρωινός τύπος ακόμα κι αν μισείς το πρωινό ξύπνημα

Διάβασε επίσης

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πιέζουμε κανέναν να γίνει πρωινός τύπος.

 Έχεις προσαρμόσει τη ζωή σου γύρω από το μεσημεριανό-πρωινό ξύπνημα; Μαζί σου! 

Επέλεξες να κάνεις μία δουλειά που να μην απαιτείται το πρωινό ξύπνημα; Μπράβο! 

Είσαι φοιτητής και παρτάρεις όλο το βράδυ και ξυπνάς στις 5 το απόγευμα; Και πολύ καλά κάνεις!

 Κάποια στιγμή πολλά χρόνια πριν είχα ακούσει μια συνέντευξη ενός δημοσιογράφου (δεν θυμάμαι ποιου) όπου κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για ποιο λόγο διάλεξε αυτό το επάγγελμα και απάντησε με ειλικρίνεια "Γιατί μισώ το πρωινό ξύπνημα".

 Είχα εντυπωσιαστεί γιατί αφενός δεν ήξερα ότι οι δημοσιογράφοι δε χρειάζεται να ξυπνάνε νωρίς κι αφετέρου δεν φανταζόμουν ποτέ πόσο μεγάλη δύναμη μπορεί να έχει κάτι τόσο απλό όπως το πρωινό ξύπνημα.

 Όμως τότε ήμουν παιδάκι και ξυπνούσα πολύ εύκολα και μέσα στην ενέργεια. 
Σαν φοιτήτρια μπορώ να πω ότι μπήκα στην κατηγορία του "βραδινού τύπου". Διάβασμα για την εξεταστική, εργασίες, brainstorming, όλα έμοιαζαν πιο εύκολα μετά τις 11 το βράδυ, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Μέχρι εκεί καλά.

 Όταν όμως μπήκα για τα καλά στην ενήλικη ζωή, όταν ξεκίνησα να δουλεύω κι όταν άρχισα να έχω περισσότερες και διαφορετικές υποχρεώσεις τα πράγματα άλλαξαν. 

Αναγκάστηκα να γίνω "πρωινός τύπος" είτε μου άρεσε είτε όχι. 

Κυρίως δεν μου άρεσε.

 Ο βασικότερος λόγος που ξυπνούσα (πολύ) πρωί ήταν για να πάω στη δουλειά. Κ

αι αναρρωτιόμουν τότε: 

"Συνηθίζεται άραγε ποτέ το ξύπνημα στις 6.00;"

 Και τώρα σου απαντάω με ειλικρίνεια. 

Συνηθίζεται. Κι όχι μόνο συνηθίζεται αλλά μπορεί και να σου αρέσει κιόλας.

 Πώς μπορείς όμως να το καταφέρεις αυτό;




1. Βρες τον σωστό για σένα ήχο στο ξυπνητήρι. 


Εδώ πέρασα από πολλά στάδια. Στην αρχή έβαζα τα αγαπημένα μου τραγούδια αλλά κατέληγα να τα μισώ. Μετά αποφάσισα να ρυθμίσω το ξυπνητήρι να ανοίγει με το ραδιόφωνο, έπεφτα όμως συχνά σε διαφημίσεις και εκνευριζόμουν. Μετά από πολλούς πειραματισμούς κατέληξα σε μία μελωδία που κλιμακώνεται. 

Για ένα λεπτό περίπου είναι πολύ απαλή και σιγά σιγά αυξάνεται και η ένταση και ο ρυθμός. Αυτό με βοήθησε να ξυπνάω ήρεμα, χωρίς να τρομάζω και χωρίς να πετάγομαι και χωρίς να θέλω να πετάξω το κινητό.

2. Ετοίμασε το αγαπημένο σου πρωινό.


Το φαγητό είναι απόλαυση, καμιά φορά είναι και κίνητρο. Καλό ή κακό δεν θα το αναλύσουμε τώρα. Ισχύει πάντως. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινάς κάθε μέρα με το αγαπημένο σου πρωινό; Κάνε μια μικρή προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ ή τουλάχιστον σκέψου ακριβώς τι θέλεις να φας. Αυτό θα σε κάνει να ξυπνήσεις με περισσότερο ενθουσιασμό ή τουλάχιστον να μην πατήσεις την αναβολή στο ξυπνητήρι.


3. Κράτησε ένα σταθερό πρόγραμμα.


Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας σίγουρα δεν βοηθάνε πολύ ούτε και τα απρόοπτα. Όμως προσπάθησε να ορίσεις μία συγκεκριμένη ώρα που θα πηγαίνεις για ύπνο. Θα είναι το προσωπικό σου καθημερινό deadline. Εάν για ένα μήνα κοιμάσαι και ξυπνάς μία συγκεκριμένη ώρα, θα δεις ότι θα σε παίρνει ο ύπνος πολύ πιο εύκολα και θα ξυπνάς και χωρίς τη βοήθεια του ξυπνητηριού. Αυτό δεν θέλουμε;

4. Κάνε προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.


Φυσικά το να ετοιμάσεις την τσάντα σου και τα ρούχα που θα φορέσεις από το προηγούμενο βράδυ θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρόνο, αλλά δεν θα σε κάνει πρωινό τύπο. Το να κοιμηθείς όμως σχετικά νωρίς και χωρίς δυσκολία θα σε βοηθήσει στο να ξυπνήσεις κάπως πιο εύκολα. Οπότε προσπάθησε να μην καταναλώσεις αλκοόλ, καφεϊνη και βαριές λιπαρές τροφές το προηγούμενο βράδυ, ενώ δοκίμασε να πιεις μία κούπα χαμομήλι ή κάποιο άλλο χαλαρωτικό αφέψημα.


Να σε ενημερώσω ότι έγινα πρωινός τύπος. Και μάλιστα φανατικός πρωινός τύπος. Ο τύπος που ακόμα και στο ρεπό του θα ξυπνήσει την ίδια ώρα που ξυπνάει για να πάει στη δουλειά και θα γεμίσει τη μέρα του με τα πράγματα που τον ευχαριστούν! 

Και η αλήθεια είναι ότι κάνεις περισσότερα πράγματα. Γιατί έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου!

Μήπως όμως...

ξυπνάς και νιώθεις κομμάτια; Μάθε ποια είναι η πρωινή ρουτίνα που αν την ακολουθήσεις θα έχεις φουλ ενέργεια όλη τη μέρα

ή μήπως...

ξυπνάς μες στην καλή χαρά αλλά σε πιάνει υπνηλία μέσα στη μέρα χωρίς προφανή λόγο; Μάθε πώς θα καταπολεμήσεις την υπνηλία μέσα στην ημέρα


2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Το πρωινό ξύπνημα ήταν ανέκαθεν πρόβλημα για εμένα.
    Ακόμα και τώρα που έγινα μαμά, το να προσαρμοστώ σε αυτό το κομμάτι μοιάζει βασανιστικό.
    Ανέκαθεν το βράδυ αποτελούσε επιλογή ακόμα και για να κάνω τις δουλειές του σπιτιού ( μιλάμε για πρόβλημα)
    Έχω περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα σε αυτό το κομμάτι και παρ' όλο που δεν μπορώ να καταφέρω να το ρυθμίσω, νομίζω συμφωνώ μαζί σου.
    Καλώς ή κακώς κάθε φορά που ξυπνάω νωρίς και έχω κοιμηθεί μια ανθρώπινη ώρα, αισθάνομαι απείρως πιο γεμάτη!

    υ.γ. ανέφερες πως ξυπνάς 6 το πρωί αν κατάλαβα σωστά, μα τι ώρα κοιμάσαι;;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις χίλια δίκια, οι μαμάδες είναι άλλη κατηγορία γιατί δεν έχουν μόνο τα δικά τους θέματα να φροντίσουν αλλά όλης της οικογένειας! Και δεν συζητάμε καν το παιδί να είναι μωρό ακόμα, εκεί δεν υπάρχει πρωινός και βραδινός τύπος, είναι ο full time τύπος! Φυσικά κι έχω περάσει κι εγώ από το στάδιο "νυχτοπούλι" (νομίζεις τυχαία έγραψα αυτό για τους φοιτητές;;;) και ουσιαστικά αναγκάστηκα να το αλλάξω. Η προσπάθεια όμως άξιζε τον κόπο γιατί έκανε λιγάκι πιο εύκολη τη ζωή μου (λιγάκι, μην φανταστείς κάτι τρομερό).

      υ.γ. κοιμάμαι κατά τις 12 ή τουλάχιστον το προσπαθώ! :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->