Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αβοκάντο

Διάβασε επίσης

Πριν από πολλά χρόνια έτυχε να δοκιμάσω αβοκάντο για πρώτη φορά. 

Ήταν μία τραυματική εμπειρία. 

Απορούσα τι έβρισκαν σε αυτό όσοι το έτρωγαν και γιατί ήταν τόσο δυσεύρετο και τόσο ακριβό. Αφού ήταν χάλια. Είχα μείνει λοιπόν με αυτή την εντύπωση, ότι το αβοκάντο δε μου άρεσε. Τα χρόνια πέρασαν, οι διατροφικές μου συνήθειες άλλαξαν, οι προτιμήσεις μου άλλαξαν, όμως εξακολουθούσα να διατυμπανίζω ότι το αβοκάντο δε μου αρέσει. 

Πώς κατάλαβα ότι τελικά μου αρέσουν τα αβοκάντο;


" Πώς δε σου αρέσει, αφού το τρως συνέχεια" μου είπε με απορία μία φίλη μου σε μια σχετική κουβέντα που κάναμε. 
"Τι λες καλέ, έχεις μπερδευτεί. Πότε έφαγα εγώ αβοκάντο;".
 "Στο σάντουιτς που τρως κάθε μέρα."
 "Μα αυτό είναι με μοτσαρέλα και μαρούλι."
 "Ναι και μους αβοκάντο". 
"Αποκλείεται"
 " Και η γουακαμόλε που την τρως με το κουτάλι της σούπας;" 
"Ναι, τι;"
 "Τι τι; Σάλτσα από αβοκάντο είναι!". 

Και κάπου εκεί ό,τι γνώριζα, ό,τι θεωρούσα δεδομένο στη ζωή μου γκρεμίστηκε.




Και αφού χωρίς να το γνωρίζω είχε μπει το αβοκάντο στη ζωή μου, έκανα μία απόπειρα να το φάω σκέτο. Και τότε ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε! Καρδούλες άρχισαν να σχηματίζονται στα μάτια μου, γλυκιές μελωδίες ηχούσαν στα αυτιά μου! Και λίγο μετά άρχισα να ψάχνω για τις θρεπτικές ιδιότητες αυτού του δώρου της φύσης. Κάπου εκεί είναι που ορκίστηκα και αιώνια πίστη στο αβοκάντο.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το αβοκάντο:


1. Είναι φρούτο πάρα πολύ πλούσιο σε βιταμίνες. Και τι δεν περιέχει! Βιταμίνη Κ, C, B, E και ιχνοστοιχεία. μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο σχεδόν το διπλάσιο από αυτό της μπανάνας! Και πού ωφελούν όλες αυτές οι βιταμίνες; Η καθεμία έχει τον δικό της ρόλο. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλουν στην όραση, βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ρυθμίζουν την πίεση. Και ναι, το αβοκάντο ανήκει στις τροφές που σε κάνουν πιο χαρούμενη!

2. Βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ναι, σίγουρα γνωρίζεις ότι είναι ένα λιπαρό φρούτο. Όμως είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, τα οποία στην ουσία βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους. Επίσης σε κρατάει χορτάτη για πολλές ώρες οπότε αποφεύγεις και το περιττό τσιμπολόγημα.

Διάβασε σχετικά: Πώς να χάσεις λίπος στην κοιλιά


3. Είναι φουλ στην πρωτεΐνη. Εντάξει, όχι και φουλ, σκέψου όμως ότι είναι φρούτο. Ξέρεις κανένα άλλο φρούτο να έχει πρωτεΐνη; Και η πρωτεΐνη είναι φίλη μας. Βοηθά στην ενδυνάμωση του μυικού συστήματος, μας κάνει δυνατές, μας δίνει ενέργεια, και μας προκαλεί κορεσμό για να μην πεινάσουμε σύντομα.

4. Σε κάνει χαρούμενη. Το αναφέραμε και παραπάνω. Όχι μόνο χάρη στη βιταμίνη Β που περιέχει, αλλά και χάρη στην τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο μετατρέπεται σε σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας!

5. Είναι σύμμαχος της ομορφιάς! Άντε και δεν σου αρέσει το αβοκάντο. Και δεν θέλεις να το φας, παρ'όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Κάνεις άνετα μια μάσκα στο πρόσωπο. Είναι λιπαρό, οπότε μπορείς εύκολα να το λιώσεις, προσθέτεις και λίγο μέλι και έχεις έτοιμη την πιο ενυδατική μάσκα προσώπου! Μην ξεχνάς άλλωστε ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η αγαπημένη βιταμίνη του δέρματός σου!


Ποιο αβοκάντο να αγοράσω;


Πρόσφατα είχα μία κουβέντα με τον μανάβη μου. Γενικά προτιμώ να αγοράζω φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής, αφενός γιατί καλλιεργούμε τα πάντα σχεδόν, αφετέρου γιατί θέλω να είμαι σίγουρη για το πόσο "φυσικό" και "υγιεινό" είναι το περιβάλλον στο οποίο έχει "μεγαλώσει" αυτό που καταναλώνω. Αν μη τι άλλο είναι πιο φρέσκα, αφού έχουν ταλαιπωρηθεί λιγότερο μέχρι να φτάσουν στα χέρια μου. 

Ο μανάβης μου λοιπόν με ενημέρωσε ότι τα καλύτερα αβοκάντο που μπορώ να βρω μέχρι το Πάσχα είναι του Πόρου. Μετά το Πάσχα να προτιμώ αβοκάντο από την Κρήτη, ενώ το καλοκαίρι δεν έχουμε παραγωγή αβοκάντο, οπότε αναγκαστικά καταφεύγουμε στη λύση των εισαγόμενων. Και επειδή ακολούθησα τη συμβουλή του, έχει απόλυτο δίκιο. Και τα αβοκάντο του Πόρου είναι τα πιο νόστιμα και γλυκά!

Πώς να διαλέξω αβοκάντο;


Μου πήρε πολύ καιρό να μάθω να διαλέγω αβοκάντο. Προτιμώ να είναι ελαφρώς σκληρά όταν τα αγοράζω και τα αφήνω να ωριμάσουν στο σπίτι. Το χρώμα που πρέπει να έχει είναι σκούρο πράσινο, αν ωστόσο δεις σκούρες καφέ κηλίδες, μη νομίζεις ότι είναι χαλασμένο. Απλά δείχνει ότι έχει ωριμάσει. Επίσης υπάρχουν αβοκάντο με σκουρόχρωμη, σχεδόν μαύρη φλούδα που όμως δεν τα έχω πετύχει.


Πώς να κόψω ένα αβοκάντο;


  1. Το βάζεις στην παλάμη σου και με τα ακροδάχτυλα το πιέζεις ελαφρά. Όταν αυτά θα αφήσουν μια μικρή λακουβίτσα στην επιφάνεια τότε είναι έτοιμο για κατανάλωση!
  2.  Το κόβεις στη μέση και περιμετρικά από το κουκούτσι.
  3.  Μόλις βγάλεις το μαχαίρι πιάνεις τις δύο πλευρές με τα δύο χέρια, γυρίζεις το ένα δεξιόστροφα και το άλλο αριστερόστροφα (ταυτόχρονα) και... ποπ! ανοίγει μόνο του!
  4.  Ένα βίντεο θα βοηθούσε πολύ σε αυτό το σημείο, ελπίζω όμως να κατάλαβες από την περιγραφή μου.
  5.  Στη συνέχεια με ένα κουτάλι της σούπας αφαιρείς το εσωτερικό του.
  6.  Βέβαια αυτό δεν το έχω καταφέρει, οπότε παίρνω ένα μαχαιράκι, από αυτά που χρησιμοποιούνται για το βούτυρο, και βγάζω τη φλούδα. 
  7. Είναι τόσο μαλακό άλλωστε που θα μπορούσες και με τα χέρια να το ξεφλουδίσεις!

Πώς να το φάω;


Εάν μπορείς να αντισταθείς και να μην το φας αμέσως μόλις το κόψεις, τότε μπορείς απλά, γρήγορα και εύκολα να το κόψεις σε φέτες και να το βάλεις πάνω από μία φέτα ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και τυρί cottage και έχεις το πιο νόστιμο, υγιεινό και σούπερ θρεπτικό σνακ! Μπορείς να το προσθέσεις στη σαλάτα σου, μπορείς να το προσθέσεις στη φρουτοσαλάτα σου, μπορείς να φτιάξεις σμούθι. Μπορείς να το προσθέσεις και στο φαγητό σου. Πάει με όλα πραγματικά! Εάν έχεις και κάποια (εύκολη) συνταγή είμαι όλη μάτια να τη διαβάσω!

Πώς να αποθηκεύσω τα αβοκάντο για να μη χαλάσουν;


  • Εφόσον το έχεις αγοράσει σχετικά άγουρο και θέλεις να επιταχύνεις την ωρίμανσή του, τότε βάλτο σε μια χαρτοσακούλα με ένα μήλο. 
  • Εάν το κόψεις αλλά δεν θέλεις να το καταναλώσεις ολόκληρο αμέσως, τότε ρίξε λίγες σταγόνες λεμόνι και τύλιξέ το με μια μεμβράνη και βάλτο στο ψυγείο! Την επόμενη μέρα όμως να το φας, μην αφήσεις να περάσουν μέρες!

Ξέρεις κάποια "μυστική" συνταγή με αβοκάντο; Πες την μας και θα μείνει μεταξύ μας!

Βίλλυ από Make up your dayz

4 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Ψιλοκομμένο αβοκάντο, ψιλοκομμένο σφιχτό αυγό, λάδι, λεμόνι και αλάτι φυσικά! Σούπερ! υγιεινό και θρεπτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αβοκάντο και αυγό νομίζω είναι το δίδυμο της ευτυχίας και της επιτυχίας! Πότε δε σε απογοητεύει! Φανταστική η ιδέα σου και για πρωινό ακόμα! :)

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ κάπως έτσι ήμουν, το δοκίμασα σκέτο μια φορά και δεν μου άρεσε αλλά ευτυχώς τον τελευταίο καιρό που όλοι λένε πόσο υγιεινό είναι το ξαναδοκίμασα, αυτή τη φορά όχι μόνο του! Η τελευταία συνταγή που το χρησιμοποίησα ήταν μακαρονάδα με μελιτζάνα και αβοκάντο! Πολύ νόστιμη, το αβοκάντο προσθέτει μια πιο κρεμώδη υφή και την κάνει υπέρχοχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ λαχταριστό μου ακούγεται! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Άσε, έχω τέτοιο έρωτα που πλέον το τρώω σκέτο με το κουτάλι :D

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->