Πώς να γράψεις την τέλεια about page για το blog σου

Διάβασε επίσης


Το blog σου πρέπει να ξεχειλίζει από την προσωπικότητά σου. Από την εμφάνιση μέχρι την κάθε ανάρτηση πρέπει να βγαίνει στον αναγνώστη το ποια/ος είσαι, το τι πρεσβεύεις, το δικό σου μοναδικό στιλ στη γραφή, στη ζωή, στην αντίληψη των πραγμάτων.

Έτσι μόνο θα συνδεθείς με τον ιδανικό αναγνώστη, έτσι μόνο θα σε εμπιστευτεί, έτσι μόνο θα μείνει παραπάνω στο blog σου. Γιατί όπως λένε και στο χωριό μου

People relate to people

που σημαίνει με απλά λόγια ότι οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν,να σχετιστούν και να ταυτιστούν με άλλους ανθρώπους και οι επιτυχημένοι bloggers είναι αυτοί που καταφέρνουν να κάνουν ακριβώς αυτό με τους αναγνώστες τους.

Πώς να γράψεις την τέλεια about page για το blog σου


Για να γίνουν λοιπόν όλα αυτά που είπαμε παραπάνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ενημερώσεις την About page σου.


Τι είναι η About page;


Είναι μία σελίδα όπου μοιράζεσαι κάποια πράγματα για σένα. Μπορεί να μην ακούγεται πολύπλοκο, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται τελικά γι'αυτό συνέχισε να διαβάζεις.

Αρχικά το About me θα πρέπει να βρίσκεται σε δύο σημεία στο ιστολόγιό σου.

  • Στη sidebar με μια φωτογραφία, μικρό κείμενο και link για την about page (κάποιοι το βάζουν και στο footer αλλά θεωρώ ότι καλύτερα είναι στη sidebar, ωστόσο με τις mobile συσκευές δεν έχει και πολλή σημασία αυτό γιατί από κινητό θα φαίνεται περίπου στο ίδιο σημείο)
  • Σε σελίδα όπου θα μπορεί να βρει κάποιος ακόμα περισσότερα στοιχεία για σένα καθώς και τρόπους επικοινωνίας (σε αυτή τη σελίδα θα παραπέμπει το link της sidebar)


Tips για μια engaging about page


Η τέλεια about page είναι η engaging about page, αυτή δηλαδή που οδηγεί τον αναγνώστη σε μια αλληλεπίδραση μαζί σου.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η about page:



  • λίγα λόγια για σένα και το blog σου
  • μια πρόσφατη φωτογραφία σου
  • ένα CTA


Για πάμε να δούμε πώς θα τα κάνεις ένα ένα


  • Αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να γράψεις ένα σύντομο κείμενο που θα μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη.

Με αυτό δεν εννοώ να γράψεις δακρύβρεχτες ιστορίες από την παιδική σου ηλικία αλλά να σκεφτείς γιατί ήρθε κάποιος στο blog σου και τι θέλει από σένα ώστε να μείνει περισσότερο.

Αν πχ οι σπουδές σου είναι εντελώς άσχετες με το θέμα του blog σου δεν έχει νόημα να τις αναφέρεις όπως θα έκανες πχ σε  ένα βιογραφικό για δουλειά. Εδώ δεν είναι το βιογραφικό σου, εδώ είναι η αλήθεια σου.

Παράδειγμα: Είσαι mom blogger που έχει σπουδάσει οικονομικά και στο blog σου δείχνεις κυρίως κατασκευές με παιδιά. Άρα ο αναγνώστης ήρθε εδώ γι'αυτά, δεν τον ενδιαφέρει τι σπούδασες.


Το ίδιο παράδειγμα με μία μικρή παραλλαγή: Είσαι mom blogger που έχει σπουδάσει οικονομικά και στο blog σου δίνεις συμβουλές για το budget της οικογένειας ,οικονομικές επιλογές για ταξίδια με την οικογένεια κλπ. Σε αυτή την περίπτωση ο αναγνώστης θέλει/πρέπει να ξέρει ότι σπούδασες οικονομικά .

Ας δούμε και μερικά παραδείγματα στην πράξη από υπαρκτά ιστολόγια.

Παρακάτω θα δεις ένα screen shot από το ιστολόγιο της Ερωφίλης.
Η Ερωφίλη έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός και δουλεύει ως barista.
Το blog της όμως είναι ένα προσωπικό ιστολόγιο με έμφαση στην προσωπική εξέλιξη και αυτοβελτίωση. Επομένως δεν έχει γράψει στο about me τίποτα σχετικό με τις σπουδές και τη δουλειά της. To Διαβάστε περισσότερα είναι ενεργό link που οδηγεί στην πιο εκτενή about page της Ερωφίλης όπου επίσης δεν αναφέρει τίποτα για σπουδές και δουλειά (για τους ίδιους λόγους).


Στον αντίποδα ο blogger Πάνος Ιατρίδης διατηρεί εδώ και 12 χρόνια ένα από τα πρώτα μονοθεματικά ιστολόγια στην Ελλάδα όπου παρουσιάζει τις γελοιογραφίες και τις καρικατούρες του. Ο Πάνος είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οπότε τόσο στο about me στη sidebar όσο και στο about page κάνει εκτενή αναφορά στις σπουδές και στη δουλειά του γιατί οι σπουδές του αλλά και άλλα επαγγελματικά projects που αναφέρει σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο του ιστολογίου του.




  • Αφιέρωσε χρόνο και στην επιλογή της φωτογραφίας γιατί για τον αναγνώστη σου το blog σου και αυτή η φωτογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στο μυαλό του.

Πρέπει να βρεις μια φωτογραφία που εκφράζει τόσο εσένα όσο και το περιεχόμενό σου.

Αν παραδείγματος χάριν είσαι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια , μες στο κέφι μη βάλεις μια σοβαρή φωτογραφία. Αν πάλι είσαι ένας ήρεμος, οργανωτικός άνθρωπος μη βάλεις τη φωτογραφία που έβγαλες στο πάρτι της 5ήμερης. Γενικά μη βάζεις φωτογραφίες από την 5ήμερη στο internet! Αστειεύομαι, βάζε ό,τι θέλεις αρκεί η φωτογραφία που θα επιλέξεις για το blog σου να είναι όσο το δυνατόν πρόσφατη και αντιπροσωπευτική. Extra tip: Δώσε προσοχή στη φωτογραφία γιατί καλό είναι να μην την αλλάζεις συχνά. Ο αναγνώστης δε σε ξέρει προσωπικά ξέρει μόνο αυτή τη φωτογραφία και όπως είπα παραπάνω την έχει συνδέσει μαζί σου.

Να σημειώσω εδώ ότι ενώ η φωτογραφία καλό είναι να μην αλλάζει συχνά, η about page πρέπει να είναι ενημερωμένη.
Αν την έγραψες πάνω από 6 μήνες πριν καλό είναι να την επεξεργαστείς ώστε να σε εκφράζει καλύτερα.


  • Το τελευταίο στοιχείο που πρέπει να έχει μια engaging aboutu page είναι ένα CTA, δηλαδή call to action.

Πριν σου πω τι είναι αυτό, να τονίσω ότι έγραψα 1 (ένα) και το εννοώ.
Είτε θα ζητήσεις από τον αναγνώστη να σε ακολουθήσει σε ένα κοινωνικό δίκτυο είτε να κάνει εγγραφή στο newsleter σου, είτε να διαβάσει μία ανάρτηση που σε εκφράζει πάρα πολύ. Θα διαλέξεις όμως ένα από αυτά γιατί ζητώντας περισσότερα μπερδεύεις τον αναγνώστη και τελικά δεν κάνει τίποτα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η about page σε ένα blog;


Η απάντηση είναι απλή: γιατί ,κατά μία έννοια, είναι το μυστικό συστατικό της επιτυχίας.

Ίσως σου φανεί παράξενο, αλλά το μυστικό συστατικό της επιτυχίας του blog σου.....

ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!

Περίεργο ε;

Περίμενε λίγο και θα σου εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ.

Το Νο1 πράγμα που πρέπει να έχει ένα blog για να πετύχει δεν είναι ούτε το καλό περιεχόμενο,ούτε το συχνό περιεχόμενο, ούτε η ωραία εμφάνιση, ούτε να ξέρεις καλό SEO,ούτε ο χρόνος που θα ασχοληθείς, ούτε το πόσο σκληρά θα δουλέψεις, ούτε τίποτα από όλα αυτά.To No1 είσαι εσύ και μόνο εσύ!

Don't get me wrong, όλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αν από το blog σου λείπεις ΕΣΥ.


Και η about page είναι ένα από τα βασικά σημεία όπου μπορείς να δείξεις ακριβώς αυτό που λέγαμε παραπάνω: το ποια/ος είσαι, το τι πρεσβεύεις, το δικό σου μοναδικό στιλ στη γραφή, στη ζωή, στην αντίληψη των πραγμάτων.

Take action now!


Ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ θέλω να πάμε ένα βήμα παραπέρα!
Θέλω να πας τώρα αμέσως στην about page σου.
Να προσπαθήσεις να τη δεις σαν τρίτος και να σκεφτείς τι λείπει που θα έκανε τον αναγνώστη να συνδεθεί μαζί σου.Στη συνέχεια αφού προσθέσεις αυτό που λείπει δείξε την σε κάποια άλλη blogger ή σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και ρώτα "Θεωρείς ότι δείχνει ποιος είμαι αν αυτός που διαβάζει δε με γνωρίζει προσωπικά;"  Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβεις κάνε τις αλλαγές που χρειάζονται.

Σελίδες που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα blog το 2019


Η about me page είναι μία από τις 6 must have info pages που πρέπει να έχει το blog σου. Αν έχεις ενημερώσει πρόσφατα την about page σύμφωνα με τα παραπάνω σου προτείνω να τσεκάρεις τις υπόλοιπες 5 σελίδες που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα blog το 2019. . Μην προσπαθήσεις να τις φτιάξεις όλες σήμερα. Απλά σημείωσε ποιες έχεις και ποιες σου λείπουν για να ασχοληθείς μόλις βρεις χρόνο.Σκοπός μου δεν είναι να σε στρεσάρω με το πόσα πράγματα πρέπει να κάνεις για το blog αλλά να σε ενημερώσω για να γνωρίζεις τι δεν πρέπει να λείπει από το ιστολόγιό σου.

Ο λόγος σε σένα!


Σε βοήθησε αυτό το άρθρο; 

Αν ανανέωσες την about page σου θέλω να αφήσεις σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση και να μου γράψεις ένα μεγάλο ΝΑΙ και αν θέλεις γράψε μου και τι αλλαγές έκανες.

Μήπως χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια;

Αν ανανέωσες την about page αλλά δε νιώθεις βέβαιη για το αποτέλεσμα, μπορείς να μου αφήσεις σε σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση το link από την about page σου για να τη δω και να σου πω σύντομα τη γνώμη μου (αφού την ενημερώσεις όμως,όχι έτσι όπως είναι τώρα).

Πώς να γράψεις την τέλεια about page για το blog σου


Δέσποινα
Founder of Edit Your Life Magazine (edityourlifemag.gr)
Creator of Greek Women Bloggers (womenbloggers.gr)
Blogger at Despina's studio (despinasstudio.gr)

2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Δεν το έχω κάνει ακόμη... αλλά το άρθρο με βοήθησε πως να το κάνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι γι'αυτό!Στείλε μου το πριν και το μετά! Θα σε βάλω σε επόμενο άρθρο!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->