Youtube vs Blogging: Τι να επιλέξεις και γιατί;

Διάβασε επίσης

Αν κάτι έχω νιώσει καλά στο πετσί μου είναι το δίλημμα μεταξύ Youtube και Blogging. Ξεκίνησα ως blogger και δεν άργησα να μεταπηδήσω και στο Youtube. Ίσως οι περισσότεροι με ξέρετε από εκεί μάλιστα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι για μένα είναι δύο διαφορετικές αγάπες, με τα κακά τους και τα καλά τους. Και σήμερα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τι κάνει την κάθε πλατφόρμα ξεχωριστή.

Youtube vs Blogging
Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο πιθανότατα να βρίσκεσαι ήδη σε δίλημμα ποιο από τα δύο να επιλέξεις. Ξέρεις ότι το Youtube μπορεί να προσφέρει περισσότερη αναγνωρισιμότητα αλλά το Blogging είναι ένας πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσεις. Από τη μία ακούω διάφορους να λένε ότι το blogging έχει πεθάνει από την άλλη βλέπω όλο και περισσότερους youtubers να χάνονται στον κυκεώνα του διαδικτύου προσπαθώντας να αποδείξουν την αξία τους. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο σου δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσεις την δημιουργικότητα σου. Ποια είναι όμως τα υπέρ και τα κατά της κάθε πλατφόρμας;
Τι θέλεις να μας πεις;
Όλα εξαρτώνται από το τι θέλεις να μοιραστείς με το κοινό. Με τι θέλεις να ασχοληθείς; Ποια είναι η θεματολογία σου; Αυτή η ερώτηση είναι ίσως η πιο σημαντική και μπορεί να αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά στην επιλογή σου. Ανάλογα με το θέμα που θέλεις να καταπιαστείς θα επιλέξεις και την κατάλληλη πλατφόρμα για να το αναπτύξεις.

Αν ακόμα δεν έχεις επιλέξει την θεματολογία του blog σου ίσως θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο της Δέσποινα για το πως να βρεις την θεματολογία του blog σου σε τρία απλά βήματα

Σε γενικές γραμμές το youtube είναι καλύτερο για όσους έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο, όπως συνταγές, οδηγίες κατασκευής, οδηγίες εφαρμογής μακιγιάζ κτλ. Ωστόσο, το Blog μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να κάνεις τα ίδια (περίπου) χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και να είσαι περισσότερο περιγραφικός και πιο αναλυτικός σε αυτά που έχεις να πεις. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ και τις δύο πλατφόρμες. Καθώς στο Youtube μπορώ με συντομία να εκφραστώ, ενώ στο blog μου να είμαι πιο αναλυτική και να προσφέρω περισσότερες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, δεν θα πω όλα τα συστατικά μιας ενυδατικής κρέμας στο Youtube, αλλά θα σταθώ στα δυο τρία πιο σημαντικά, από την άλλη μπορεί να είμαι πιο αναλυτική σε ένα άρθρο στο Blog μου και να δώσω πληροφορίες ακόμα και για το τι κάνει το κάθε συστατικό. Αν προσπαθούσα να είμαι τόσο αναλυτική στο youtube θα έβγαινε το βίντεο με τεράστια διάρκεια και στο τέλος δεν θα είχε την ανταπόκριση που θα ήθελα. Έτσι για μένα το ένα συμπληρώνει το άλλο και αν θέλω να είμαι πιο αναλυτική και να προσφέρω περισσότερες πληροφορίες στους ανθρώπους που με ακολουθούν τους στέλνω στο Blog μου για περισσότερες πληροφορίες. 

Youtube vs Blogging

Ποια είναι τα ταλέντα σου;
Κακά τα ψέματα, το youtube χρειάζεται αυτό που λέμε "σκηνική παρουσία" ή αν θέλετε αυτό που έλεγαν οι πιο παλιοί ηθοποιοί.. "Τα λες;" Χρειάζεται ευφράδεια λόγου και μια ευχάριστη παρουσία. θα πρέπει να έχουμε άνεση να μιλάμε για διάφορα θέματα χωρίς πολλές παύσεις και καθυστερήσεις, χωρίς να ξεφεύγουμε από την αρχική μας θεματολογία, χωρίς περιστροφές αλλά με καθαρό λόγο. Βοηθάει να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα ομιλίας, αν και προσωπικά βρίσκω πολύ γοητευτικό κάποιες δυσκολίες στο να πει κάποιος το "σ" ή το "ρ", αλλά ναι, βοηθάει αν μιλάει κάποιος σωστά την γλώσσα του, με καθαρότητα και σωστή προφορά της και με σωστή εκφορά του λόγου. Επίσης βοηθάει να είναι ευπαρουσίαστος. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να είμαστε φωτομοντέλα σε ομορφιά αλλά να έχουμε μια περιποιημένη εμφάνιση σαφέστατα θα βοηθήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι youtuber που επέλεξαν να υιοθετήσουν μια πιο ατημέλητη εμφάνιση δεν είχαν επιτυχία. 

Αντίστοιχα, στο Blogging θα πρέπει να σε ευχαριστεί το γράψιμο και να είσαι καλός σε αυτό. Πιστέψτε με έχω δει bloggers οι οποίοι έχουν τόσα πολλά γραμματικά και συντακτικά λάθη που με κάνουν και απορώ πως τελείωσαν το δημοτικό (πόσο μάλλον το λύκειο);

Και στις δύο περιπτώσεις όμως θα χρειαστεί μια καλή προετοιμασία. Είτε για να ετοιμάσεις ένα μικρό σενάριο και ένα storyboard για το Youtube είτε για να ετοιμάσεις ένα άρθρο στο blog σου, θα πρέπει να προετοιμαστείς για να περιορίσεις τα λάθη σου κυρίως αλλά και να είναι πιο άρτιο το αποτέλεσμα.

Youtube vs Blogging

Πόσα χρήματα διαθέτεις;
Δεν θέλω να σου χρυσώσω το χάπι. Το Youtube είναι ένα ακριβό hobby. Χρειάζεσαι μια καλή κάμερα των 500 ευρώ και άνω (αρχική τιμή) ή ένα σούπερ ντούπερ κινητό το οποίο να αξίζει πάνω από 800 ευρώ (αρχική τιμή). Χρειάζεσαι φώτα, εξοπλισμό, διαθέσιμο χώρο αλλά και πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο το οποίο αν θέλεις να το αγοράσεις και όχι να κατεβάσεις παράνομα από κάπου, θα πρέπει να το πληρώσεις αδρά. Και αν νομίζεις ότι είναι μόνο αυτά, γελιέσαι. Θα πρέπει να αγοράσεις κάποια προϊόντα ομορφιάς και μακιγιάζ (ακόμα και αν δεν ασχολείται το κανάλι σου με προϊόντα ομορφιάς) προκειμένου να βγαίνεις ευπαρουσίαστη στο φακό. Κάποιες γυναίκες, δεν στέκονται μόνο στο μακιγιάζ, αλλά επενδύουν και σε ρούχα και αξεσουάρ. και φυσικά, χρειάζεσαι τα υλικά, προϊόντα ή ότι επιπλέον χρειάζεσαι για να αναπτύξεις την θεματολογία σου και που πιθανότατα να πρέπει να αγοράσεις ή δανειστείς από κάπου.

Youtube vs Blogging

Από την άλλη, το blog σου δίνει την δυνατότητα να το αποκτήσεις ακόμα και δωρεάν μέσω μιας πλατφόρμας όπως για παράδειγμα ο blogger. Δεν χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να ξεκινήσεις, ίσως και καθόλου, αν δεν θέλεις να κατοχυρώσεις για παράδειγμα το domain σου. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι χρόνο και καλή πένα. Ακόμα και φωτογραφική μηχανή να μην έχεις, μπορείς να βρεις πάρα πολλές φωτογραφίες ελεύθερες δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, αν δεν ξέρεις που να ψάξεις εδώ σου έχουμε μαζέψει 45 site για να βρεις υπέροχες, δωρεάν φωτογραφίες για το Blog σου. 

Πόσα λεφτά θα βγάλεις;
Η αλήθεια είναι ότι είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος, ότι θα βγάλεις λεφτά με το Blogging. Έχω αναπτύξει το θέμα πολλάκις και αν θες μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μου 5 μύθοι για το blogging που πρέπει να καταρρίψεις το 2019 για να δεις γιατί δεν πρόκειται να βγάλεις λεφτά ή μάλλον πολλά λεφτά με το blogging. Σαφέστατα όμως ανάμεσα στα δύο, τις περισσότερες πιθανότητες να έχεις αναγνώριση και να αποκτήσεις πιο εύκολα πρόσβαση σε "χρήματα από διαφήμιση" είναι το youtube. Ωστόσο, εξαρτάται από το πρώτο ερώτημα, το τι θέλεις να πεις. Επομένως, μπορεί να το blogging να είναι πιο προσοδοφόρο για σένα σε σύγκριση με το Youtube. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι όλο και περισσότερες εταιρείες προτιμούν πλέον το instagram, επομένως ίσως κανένα από τα δύο να μην δουλέψει στην δική σου περίπτωση.

Youtube vs Blogging

Εσύ έχεις blog ή Youtube κανάλι;
Youtube vs Blogging




Διάβασε επίσης:

Να θυμάσαι: στο #edityourlifemag θα μαθαίνεις κάτι καινούριο για να κάνεις το μπλογκ σου καλύτερο και τη ζωή σου ως blogger πιο εύκολη. Είμαι η Κατερίνα και ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για μένα εδώ.


3 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Η αλήθεια είναι πως έχω και τα 2 και προσπαθώ να είμαι όσο πιο τυπική και στα δύο. Όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο το κάθε ένα έχει τη χάρη του. Αν πραγματικά θες μπορείς να τα κάνεις και τα δυο. Προσωπικά στη δική μου περίπτωση μακάρι να είχα μεγαλύτερο badget και θα τα έκανα και τα δυο όσο πιο επαγγελματικά μπορούσα. Όχι τόσο για να γίνω "διάσημη" όσο για να είμαι σίγουρη πως δίνω το 100% μου σε αυτό που κάνω. Άλλα μπορείς να εκμεταλευτείς και τα μέσα που ήδη έχεις. Δεν χρειάζεται να αρχίσεις απευθείας ούτε από DSLR ούτε από ολόκληρο στούντιο,κανένας δεν ξεκίνησε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι κανένας μας δεν ξεκίνησε έτσι αλλά όλοι εκει οδηγηθήκαμε. Καλώς ή κακώς όσοι ξεκίνησαν εξαρχής με καλύτερο εξοπλισμό είχαν περισσότερες προβολές. Ο καλύτερος εξοπλισμός άλλωστε είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να μεταφέρεις καλύτερα το μήνυμα σου . Κι εγώ ξεκίνησα με μια μικρή καμερουλα, άλλα αναγκάστηκα για να συνεχίσω σωστά το χόμπι μου να επενδύσω σε καλύτερη και γενικά να συνεχίσω να επενδύσω σε καλύτερο εξοπλισμό. Κάτι που καλώς ή κακώς δεν απαιτεί σε τέτοιο βαθμό το blogging

      Διαγραφή
  2. Πλέον έχω κι εγώ και τα δύο αλλά δεν τα συγκρίνω. Το blogging είναι κάτι πολύ προσωπικό ξέρω πως απευθύνομαι σε πολύ κοντινά πρόσωπα γιατί μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχω αναπτύξει πραγματικά προσωπικούς δεσμούς με τους φίλους μπλόγκερς. Με το χέρι στην καρδιά έχω γνωρίσει έτσι μερικούς από τους καλύτερους ανθρώπους της ζωής μου. Το youtube είναι άλλη λατρεία, συνδυάζει τόσες πολλές τέχνες, τη σκηνοθεσία τη φωτογραφία τη σεναριογραφία την παροουσίαση. Έχω ενθουσιαστεί. Το ένα συμπληρώνει το άλλο θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->