Έκανα διαλειμματική νηστεία στην καραντίνα: αποτελέσματα μετά από ενάμιση μήνα

Διάβασε επίσης

Τη διαλειμματική νηστεία την είχα βάλει εδώ και πολύ καιρό στο μάτι. Όχι για να χάσω κιλά, κυρίως για λόγους υγείας. Μη φανταστείς κάποιο σοβαρό θέμα υγείας. Απλά προέκυψε κάτι δερματολογικής φύσης, το οποίο στη μικρή έκταση που ήταν δε σήκωνε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ρώτησα τον δερματολόγο μου πώς θα μπορούσα να βοηθήσω κάπως την κατάσταση έστω μέσω της διατροφής (εάν απαγορεύονται κάποιες τροφές κτλ) και τότε μου πρότεινε τη διαλειμματική νηστεία, ως φάρμακο για αυτή την περίπτωση. Και κάπως έτσι την έβαλα ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μου. Έπρεπε όμως να το ψάξω και λίγο παραπάνω. Τι είναι αυτή η νηστεία; Πώς την κάνουμε; Για πόσο καιρό την κάνουμε; Πόσο εύκολη είναι; Πόσο διαχειρίσιμη είναι; Έψαξα πολύ. Αρκετά πολύ. Ενημερώθηκα... στο περίπου. Θα καταλάβεις γιατί. Και την περίοδο της καραντίνας, εφόσον ήμουν όλη τη μέρα στο σπίτι, βρήκα την ευκαιρία και την έκανα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.




Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Στα αγγλικά ονομάζεται intermittent fasting και είναι η νηστεία με διαλείμματα. Δηλαδή η αποχή από το φαγητό για κάποιες (αρκετές) ώρες της ημέρας. Δηλαδή μία "χρονικά περιορισμένη σίτιση". Υπάρχουν πολλές εκδοχές, αυτή όμως είναι η πιο διαδεδομένη, και αυτή ακολούθησα. Έτσι λοιπόν ορίζεις πόσες και ποιες ώρες μέσα στην ημέρα θα καταναλώνεις τροφή (αυτό το διάστημα είναι το λεγόμενο "παράθυρο") και τις υπόλοιπες ώρες (αυτό το διάστημα ονομάζεται "νηστεία") μπορείς να καταναλώνεις μόνο νερό, καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη, γάλα ή ο,τιδήποτε πρόσθετο. Το πιο "βολικό" και σύνηθες πρόγραμμα είναι το 16:8. Δηλαδή για 8 ώρες καταναλώνεις τροφή και για 16 ώρες μένεις νηστικός. Το θέμα όμως είναι πως οι ώρες πρέπει να είναι συνεχόμενες. Επομένως όταν κάποιος ακολουθεί διαλειμματική νηστεία 16:8, και ξεκινάει κάνοντας το πρώτο του γεύμα στις 10.00 το πρωί (πρωινό), πρέπει το τελευταίο γεύμα της ημέρας να το καταναλώσει στις 18.00, δηλαδή μέσα σε 8 ώρες. Στη συνέχεια πρέπει να μείνει νηστικός για 16 ώρες, επομένως την επόμενη ημέρα το πρώτο γεύμα το καταναλώνει στις 10.00 το πρωί ξανά. Στο διάστημα των 8 ωρών, πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορείς να τρως ό,τι θέλεις. Κάποιοι λένε ότι εάν θέλεις να χάσεις βάρος πρέπει να τρως υγιεινά. Άλλοι το συνδυάζουν με ειδικά διατροφικά προγράμματα, όπως η κετογονική δίαιτα. Επίσης το διάστημα του "παραθύρου", δηλαδή οι ώρες που τρως δεν είναι αυστηρά 10.00-18.00, αυτό ήταν ένα τυχαίο παράδειγμα. Μπορεί να είναι 11.00-19.00, 9.00-17.00, 12.00-20.00, και γενικότερα το ρυθμίζεις εσύ, όπως σε εξυπηρετεί, ανάλογα με τη δουλειά σου, την κοινωνική σου ζωή, τις συνήθειές σου κτλ. Εκτός από το πρόγραμμα 16:8, υπάρχουν κι άλλα, πιο σκληροπυρηνικά, όπως το 18:6, 20:4 που όπως κατάλαβες το πρώτο είναι 6 ώρες σίτισης και 18 ώρες νηστείας και το δεύτερο αντιστοιχεί σε 4 ώρες σίτισης και 20 ώρες αφαγίας. 

Ποιες άλλες εκδοχές υπάρχουν;

Η δίαιτα 5:2 κατά την οποία τις 5 ημέρες της εβδομάδας καταναλώνεις κανονικά τροφή (χωρίς "παράθυρα", νηστεία κτλ) και τις 2 μέρες κάνεις νηστεία. Κάποιοι υποστηρίζουν την πλήρη νηστεία για αυτές τις 2 μέρες, κάποιοι πολύ χαμηλό αριθμό θερμίδων (όχι πάνω από 500 θερμίδες). Επίσης πολλοί επιλέγουν να καταναλώσουν τροφή κανονικά για μία ημέρα και την επόμενη να κάνουν πλήρη νηστεία. Τέλος υπάρχει και η εναλλακτική ενός μόνο γεύματος μέσα στην ημέρα, ενώ όλα τα υπόλοιπα γεύματα παραλείπονται. 

Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται;

Από την ενημέρωση που πήρα είχα αρκετά κενά και απορίες. Διάβασα άρθρα, μπήκα σε πολλές διαδικτυακές ομάδες, ήθελα κυρίως να μάθω ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία, γιατί το να απέχεις από το φαγητό τόσες πολλές ώρες (κάποιοι απέχουν και μέρες) δε μου φαίνεται και τόσο καλό για τον οργανισμό. Αυτή η απορία για να είμαι ειλικρινής δεν μου λύθηκε, καθώς οι απαντήσεις που πήρα ήταν κάπως αόριστες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι απαγορεύεται να την κάνουν όσοι έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδή κι επιπλέον όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Αφού λοιπόν δεν ανήκω σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες αποφάσισα να την δοκιμάσω.


Ποια ήταν το δικό μου πρόγραμμα;

Επέλεξα το πρόγραμμα 16:8. Σκέφτηκα να ξεκινήσω από το πιο "διαχειρίσιμο" ώστε να μην πέσω στα βαθιά από την αρχή και το εγκαταλείψω σύντομα. Οπότε έτρωγα για 8 ώρες μέσα στην ημέρα και απείχα από το φαγητό τις υπόλοιπες 16 ώρες. Συγκεκριμένα είχα θέσει και αυστηρό πλάνο ωρών, που δεν ξέφευγα και αυτό με βοήθησε ώστε να διατηρήσω ένα πρόγραμμα στην καραντίνα μου, ακόμα και στον ύπνο. Το "παράθυρό" μου ήταν 8.00-16.00. Είναι πολύ σύνηθες όσοι κάνουν διαλειμματική νηστεία είτε να παραλείπουν το πρωινό, είτε να το τρώνε πολύ αργότερα από την ώρα που θα ξυπνήσουν. Εγώ όμως ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που αν δεν φάει πρωινό δεν μπορεί ούτε να λειτουργήσει, ούτε καν να ξυπνήσει. Επομένως ξυπνούσα στις 8.00 και έτρωγα πρωινό. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας το τελείωνα στις 16.00 (8 ώρες μετά) που ήταν και το μεσημεριανό μου ουσιαστικά και από εκεί κι έπειτα, μέχρι να κοιμηθώ, έπινα πράσινο τσάι σκέτο ή νερό. Από τις 8.00 έως τις 16.00 κατανάλωνα διάφορα σνακ μέσα στην ημέρα.

Μου φάνηκε εύκολο;

Πολύ. Πολύ εύκολο. Όμως να σημειώσω ότι μπορεί να μην σηκώνομαι το πρωί από το κρεβάτι αν δε φάω πρωινό, όμως από την άλλη δεν μπορώ να κοιμηθώ αν έχω φάει βραδινό. Οπότε για κάποιον που πάντα παρέλειπε το βραδινό γεύμα, το πρόγραμμα αυτό είναι το ιδανικό. Φυσικά κάποιος με αντίθετες συνήθειες από εμένα, μπορεί να επιλέξει άλλο ωράριο, ώστε το τελευταίο γεύμα να μην απέχει τόσο πολύ από την ώρα ύπνου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καθυστερήσει το πρωινό βέβαια. Κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. 
Δεν ένιωσα πείνα ούτε μία στιγμή. Ίσως μετά την τρίτη μέρα άρχισα να νιώθω κάποια μικρή λιγούρα τις βραδινές ώρες, όμως αύξησα λίγο την ποσότητα του μεσημεριανού φαγητού κι έτσι μου πέρασε. 
Η διατροφή μου κατά τη διάρκεια του "παραθύρου" ήταν ίδια ακριβώς με τη διατροφή που έκανα πάντα. Χωρίς λιπαρά, τηγανιτά, αλάτι, συσκευασμένα τρόφιμα, αλλά με πολλά λαχανικά, πρωτεΐνη, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ελαφριά μαγειρεμένα φαγητά. Έτρωγα και το γλυκό μου (που δεν μπορώ να στερηθώ) σε καθημερινή βάση, πάντα μέσα στις ώρες που μπορούσα να καταναλώσω τροφή. Από τη στιγμή που ξεκινούσε η νηστεία, μόνο τσάι και νερό. 
Μετά από ενάμιση μήνα όμως κουράστηκα. Βαρέθηκα. Άρχισα να νιώθω καταπίεση. Όχι ότι πεινούσα ή μου έλειπε το φαγητό, απλά με κούρασε όλη αυτή η σκληρή πειθαρχία για κάτι που πρέπει να απολαμβάνεις χωρίς χρονόμετρα.


Τι αποτελέσματα είχα;

Όπως ανέφερα στην αρχή δεν ήθελα να χάσω κιλά, ήθελα να ενισχύσω κάπως τον οργανισμό μου και να βοηθήσω ένα δερματολογικό μου θέμα. Το δερματολογικό θέμα παρέμεινε ίδιο χωρίς καμία μεταβολή. Όμως έπαψα να έχω κατακράτηση. Ίσως σε αυτό να συνέβαλε και το ότι δεν είχα το άγχος της καθημερινότητας. Ίσως να οφείλεται στην καλύτερη ποιότητα (και ποσότητα) ύπνου. Ίσως από την άλλη να κοιμόμουν καλύτερα λόγω της διαλειμματικής νηστείας. Δεν ξέρω τι από όλα αυτά ισχύει, μάλλον το ένα επηρέασε το άλλο. Πάντως η κατακράτηση έφυγε και μαζί της όλο το φούσκωμα που κατά καιρούς ένιωθα. Η ζυγαριά έδειξε μείον 1 κιλό. Ίσως να σου φαίνεται λίγο (και μπορεί να είναι), όμως δεν είχα στόχο και δεν ήθελα να χάσω βάρος. Απλά προέκυψε μόνο του, πιθανόν να είναι και το αποτέλεσμα της κατακράτησης που λέγαμε παραπάνω. 

Πώς ήταν η συνολική εμπειρία;

Δεν ήταν κακή, αλλά κάπως με προβλημάτισε. Ενώ είναι ένας τρόπος διατροφής που θεωρείται  "υγιεινός" και μάλιστα ενισχύει τον οργανισμό με ποικίλους τρόπους, πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον που πάσχει από μία διατροφική διαταραχή; Καθόλου, μάλλον θα ενέτεινε το πρόβλημα. Πόσο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό, ένα πλάνο διατροφής που σου λέει "Φάε ό,τι θέλεις κι ο,τι προλαβαίνεις μέσα σε 8 ή 6 ή 4 ώρες και μετά μην τρως τίποτα απολύτως." Πώς μπορείς να βελτιώσεις την υγεία σου ή ακόμα και να χάσεις βάρος (εάν θέλεις) χωρίς να προσέχεις τι τροφές καταναλώνεις; Και με τον μεταβολισμό τι γίνεται; Αφού χρειάζεται τροφή για να κάνει καύσεις. Και πόσο καλό είναι για το στομάχι να απέχει τόσες ώρες από την τροφή και μετά να βομβαρδίζεται με μεγάλες ποσότητες; Αυτές οι απορίες δεν λύθηκαν και αποφάσισα να δώσω μία δική μου εξήγηση. Δεν είμαι διατροφολόγος, αλλά αγαπώ πολύ τα θέματα διατροφής και υγείας. Και έχω καταλήξει ότι αν θέλεις να χάσεις κιλά, πρέπει να περιορίσεις τον ημερήσιο αριθμό θερμίδων με ή χωρίς νηστεία. Εάν ο οργανισμός σου χρειάζεται να λαμβάνει 1800 θερμίδες ημερησίως για να παραμείνει στα ίδια κιλά δεν έχει σημασία πότε θα τις φας. Μία μπανάνα έχει τις ίδιες θερμίδες είτε την φας το πρωί είτε την φας το βράδυ. Και τέλος εάν θέλεις να είσαι υγιής μη μετράς θερμίδες, μέτρα τα θρεπτικά συστατικά (αυτό όμως θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο). 

Όχι, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι για εμένα. Θεωρώ ότι είναι τρόπος διατροφής που μπορεί να γίνει πολύ ακραίος. Ίσως για λίγες μέρες όντως να προσφέρει πολλά, γιατί μπορεί να λειτουργήσει και σαν αποτοξίνωση, οπότε δεν αποκλείω μελλοντικά να δοκιμάσω ξανά ένα άλλο πρόγραμμα (όπως το 5:2). 

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Μου άρεσε πολύ το πως περιγράφεις την εμπειρία σου! Σπουδάζω δικαιολογία και χαίρομαι που εκφράζεις τους προβληματισμούς σου στο τέλος για την διαλειμματική νηστεία. Σύμφωνα με τις γνώσεις που έχω μέχρι τώρα από την σχολή και την προσωπική μου έρευνα θα σου έλεγα οτι τέτοιου είδους "δίαιτες" που υπόσχονται συνήθως και φοβερά αποτελέσματά στην μείωση βάρους, κρύβουν αρκετούς κινδύνους αν δεν γίνουν σωστά με καθοδήγηση από ειδικούς και θα σου πρότεινα αν θες να το ξαναδοκιμάσεις να κάνεις την 5:2 σαν λιγότερο επεμβατική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->