Είναι το podcasting το νέο blogging;

Διάβασε επίσης

Αν και ως γνωστό στην Ελλάδα έρχονται όλα με καθυστέρηση, τα Podcast έχουν αρχίσει και παίρνουν τα πάνω τους τον τελευταίο χρόνο (άντε και δύο) στην χώρα μας, παρόλο που ως trend υπάρχουν πολύ περισσότερο και σαφέστατα στο εξωτερικό είναι κάτι παγιωμένο. Δεν πειράζει όμως, εμείς θα το υποδεχτούμε το Podcasting με τιμές όπως του αξίζει και ας είμαστε λιγάκι καθυστερημένοι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

podcasting vs blogging

Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά ακούω ξένα Podcasts εδώ και χρόνια με μερικούς από τους πιο αγαπημένους μου να είναι η Marie Forleo, o Tony Robbins, οι Digital Jam από Ελλάδα κα. Μου αρέσει να ακούω Podcasts στο αυτοκίνητο αφού ούτως ή αλλως κάνω μια ώρα να πάω στη δουλειά και άλλη μια ώρα να γυρίσω (πονεμένη ιστορία που να σας τα λέω), ευκαιρία ψάχνω να μάθω κάτι παραπάνω και να ενημερωθώ.

Τα podcast ξαφνικά γνώρισαν μεγάλη άνθηση όμως στην Ελλάδα και ακόμα και celebrities έχουν αρχίσει να στρέφονται προς αυτά. Το θέμα είναι αν αξίζει όμως κάποιος να κάνει Podcast.

Μια ευχάριστη διαδρομή

Σίγουρα αν κάποιος μπει στην διαδικασία να φτιάξει podcast και να αρχίσει να μιλάει σαν να ήταν σε ραδιόφωνο, αυτό από μόνο του είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Δεν έχει και την έκθεση του Youtube οπότε και πολλοί νιώθουν περισσότερο προστατευμένοι.

Πρέπει να έχεις κάτι να πεις

Κακά τα ψέματα, ο άλλος δεν θα σε ακούσει απλά για να χασομερήσει, για αυτό υπάρχει και το ραδιόφωνο ή τα τραγούδια. Πρέπει να έχεις κάτι να πεις, να μοιραστείς  με τον κόσμο. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να μπορείς να το μεταφέρεις περιγράφοντας το στους άλλους. Ίσως λοιπόν το Podcasting Να μην κάνει για να μοιραστείς με τους ακόλουθους σου κάποιες DIY κατασκευές, αλλά σίγουρα μπορείς να φτιάξεις ένα podcast που θα τους ενημερώνει για το πως να αναζητήσουν τα καλύτερα εργαλεία στην αγορά, ποια είναι τα καλύτερα καταστήματα ή ακόμα και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τις κατασκευές σας.

podcasting vs blogging

Καλύτερα οι δυο μας

Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά μου αρέσει περισσότερο να ακούω συζητήσεις ανάμεσα σε δύο Podcasters. Συνομιλίες δηλαδή, όταν δύο ειδικοί καταπιάνονται με ένα συγκεκριμένο θέμα και το αναλύουν. Γενικά η συζήτηση ακούγεται πάντα πιο ευχάριστα και είναι καλό να υπάρχει αντίλογος μεταξύ των δύο καθώς έτσι καλύπτεται ένα θέμα πιο πολύπλευρα.

Συνδυάζοντας podcasting και blogging


Κακά τα ψέματα το podcasting είναι καλό αλλά έχει κάποιους πρακτικούς περιορισμούς. Αφενός, απαιτεί ένα στοιχειώδη εξοπλισμό ενώ το blogging Μπορεί κάποιος να το κάνει και με μια αξιοπρεπή κάμερα κινητού (πλέον όλα τα Smartphone βγάζουν τέλειες φωτογραφίες) και ένα laptop για ευκολία. Επίσης, το podcasting δεν μπορεί να συμπεριλάβει call to action ή affiliate links ή γενικά Links που θα στέλνουν κάπου τους ακροατές. Σε αυτό θα βοηθήσει η συνύπαρξη με το blogging και η αλληλοσύνδεση τους και αλληλουποστήριξη τους. Ένα Podcast Μπορεί να συνοδεύεται δηλαδή από ένα άρθρο στο Blog και να δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να ακούσουν περισσότερα μέσα από το Podcast. 

Με τα παραδοσιακά κανάλια μπορεί κάποιος να προωθήσει μάλιστα τα Podcast του καλύτερα. Έτσι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας ακούσουν κάποιοι που θα δουν την ανάρτηση σας ή θα ακολουθήσουν το Link από τα social media που το έχετε ανεβάσει.

Όλα μπορούν να γίνουν, μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται. Και για αυτά ακόμα πιστεύω κάτι θα υπάρχει πια. Επομένως, ξεκινήστε το Podcasting αν αυτό είναι κάτι που θα σας ευχαριστήσει. Σίγουρα θα είναι ένα ακόμα μπελαλίδικο πράγμα που θα μάθετε αλλά που ξέρετε μπορεί να είστε η επόμενη Ελληνίδα podcaster που θα ξετρελάνει το πανελλήνιο...

Διάβασε επίσης:


Να θυμάσαι: στο #edityourlifemag θα μαθαίνεις κάτι καινούριο για να κάνεις το μπλογκ σου καλύτερο και τη ζωή σου ως blogger πιο εύκολη. Είμαι η Κατερίνα και ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για μένα εδώ.


2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ που μας ακούς, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς η αναφορά στο Digital Jam. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->