Κέρδος από το blog σου: 6 τρόποι για να βγάλεις χρήματα ως blogger το 2022

Διάβασε επίσης

 Αν είσαι blogger σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα με το blog σου. αν δηλαδή το ιστολόγιο σου είναι κάτι που μπορεί να σου αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα. 

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τους 5+1 πιο διαδεδομένους τρόπους με τους οποίους οι bloggers κερδίζουν χρήματα και στο τέλος του άρθρου θα δούμε ποιοι από αυτούς είναι οι πιο επικερδείς και με ποιον τρόπο μπορείς να βγάλεις τα περισσότερα χρήματα από το blog σου. 



6 τρόποι για να έχεις κέρδος από το blogging

Για κάθε έναν από αυτούς τους τρόπους θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο με 

  • τις πρακτικές 
  • τις στρατηγικές 
  • και τις μεθόδους 

που θα χρειαστεί να γνωρίζεις για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις τους τρόπους αυτούς.


Αν βαριέσαι να διαβάζεις δες το βίντεο για το πώς μπορείς να πληρώνεσαι ως blogger εδώ

Διαφημίσεις Google

Aς ξεκινήσουμε με τις διαφημίσεις της Google. H Google εκτός από μηχανή αναζήτησης και πολλά άλλα διαθέτει και ένα διαφημιστικό δίκτυο, το Google ad sense στο οποίο μπορείς να ενεργοποιήσειςς στο ιστολόγιο σου ώστε να εμφανίζονται διαφημίσεις της Google μέσα σε αυτό. 

Για να βάλεις διαφημίσειςτης Google  στο ιστολόγιο σου θα πρέπει πρώτα η Google να εγκρίνει το περιεχόμενο σου αλλά και τη δομή του ιστολογίου σου, ώστε να αποφασίσει εάν θέλει όχι να προβάλλει τις διαφημίσεις της στο δικό σου ιστολόγιο. 

Οι διαφημίσεις της Google δεν είναι ένας τρόπος που προτείνω σε κάποιον που μόλις ξεκινάει τo blogging γιατί για να πάρεις αυτήν την έγκριση από τη Google πρέπει να έχεις αρκετό περιεχόμενο, πλούσιο περιεχόμενο ,πρωτότυπο περιεχόμενο, ποιοτικό περιεχόμενο με λίγα λόγια.

Έχω μιλήσει για το πώς γράφουμε ποιοτικό περιεχόμενο σε αυτό εδώ το βίντεο

Μπορείς να διαβάσεις εδώ τους όρους εγγραφής στο Adsense όπως περιγράφονται από την ίδια τη Google.

Να σημειώσω εδώ ότι οι επισκέπτες από desktop ή laptop δε βλέπουν τις διαφημίσεις εάν έχουν ενεργοποιημένη κάποια adsblock επέκταση/πρόσθετο στον περιηγητή τους.


Affiliate marketing

Πάμε τώρα στο δεύτερο τρόπο με τον οποίο μπορείς να βγάλεις χρήματα από το μπλογκ σου και αυτός είναι το affiliate μάρκετινγκ.

Όταν μιλάμε για affiliate μάρκετινγκ αναφερόμαστε σε ένα δίκτυο ή αλλιώς affiliate network, όπως η LINKWISE για παράδειγμα που σου προτείνω να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς αν σε ενδιαφέρει το affiliate μάρκετινγκ, που φέρνει σε επαφή τους διαφημιζόμενους με τους διαφημιστές. 


Έχουμε δηλαδή τα 3Δ: 

  1. δίκτυο
  2.  διαφημιζόμενοι,
  3. διαφημιστές


 Πάμε να δούμε τι είναι το καθένα.

Τα 3 Δ του affiliate marketing

  • Διαφημιζόμενοι είναι οι εταιρείες που έχουν την ανάγκη να διαφημίσουν, να προωθήσουν, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους ώστε να επιτύχουν πωλήσεις. 
  • Διαφημιστές ή αλλιώς affiliates είναι αυτοί που έχουν μία παρουσία online είτε αυτή αφορά τα σόσιαλ μίντια, είτε το youtube, είτε ένα ιστολόγιο ,όπου μπορούν να προβάλουν , να προωθούν, προϊόντα και υπηρεσίες των διαφημιζόμενων, μέσω affilite links και διαφημιστικών μπάνερ. 
  • Το δίκτυο ή αλλιώς affiliate network είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα σε αυτούς τους δύο.

Πώς πληρώνονται οι bloggers από το affiliate marketing


κέρδος μπλογκ εισόδημα


  • Στο affiliate μάρκετινγκ πληρωνόμαστε με προμήθεια ανά πώληση. 
  • Κάθε διαφιμιζόμενος προσφέρει διαφορετικό ποσοστό προμήθειας.
  • To affiliate μάρκετινγκ. επίσης μπορεί να λειτουργεί με pay per lead και με pay per click αλλά αυτοί οι τρόποι δεν είναι τόσο διαδεδομένοι. 

Όπως καταλαβαίνεις για να μπορέσεις να λάβεις την προμήθεια σου αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να εντοπίζεται ποιες επισκέψεις αλλά και ποιες πωλήσεις, leads και clicks έχεις φέρει στο site του διαφημιζόμενου. 

Αυτός είναι ο λόγος που το affiliate δίκτυο είναι τόσο σημαντικό, παρέχει όλα τα εργαλεία για να γίνεται αυτός ο εντοπισμός πράγμα που συμφέρει και τους διαφημιζόμενους / εταιρείες και τους διαφημιστές / affiliates .

Μπορείς σε αυτό το βίντεο να δεις πόσα χρήματα βγάζω το μήνα μόνο από το affiliate marketing που είναι ένας μόνος από τους τρόπους που χρησιμοποιώ για να έχω έσοδα από το blogging. 

Όπως θα δεις παρακάτω υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι να κερδίσεις χρήματα, αλλά αν μόλις έχεις ξεκινήσει το blog σου το affiliate marketing είναι ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις τα πρώτα σου έσοδα.

Brand deals Συνεργασίες με εταιρείες

Ο τρίτος τρόπος με τον οποίο οι bloggers κερδίζουν χρήματα είναι οι συνεργασίες με εταιρείες.

 Μπορούν όμως οι bloggers να πάρουν χρήματα από τις εταιρείες πέραν από δωρεάν προϊόντα; 

Η απάντηση είναι ναι, οι μπλόγκερς μπορούν να πάρουν χρήματα εκτός από δωρεάν προϊόντα και μάλιστα θα γράψω αναλυτικό άρθρο όπου θα σου εξηγώ πώς μπορείς να ζητήσεις ικανοποιητική αμοιβή με χρήματα.

Για την ώρα μπορείς να δεις το βίντεο με τους 3 λόγους που οι εταιρείες προτιμούν bloggers για συνεργασία και όχι άλλους content creators όπως youtubers ή instagrammers για παράδειγμα.

Φυσικά και οι εταιρείες συνεργάζονται και με instagrammers και με youtubers αλλά για άλλους λόγους.

Τι πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις συζήτηση για αμοιβή

Σε κάθε περίπτωση,για να σε πληρώσει μια εταιρεία. πρέπει να ξέρει ποια είναι η αμοιβή σου και τι προσφέρεις ως αντάλλαγμα για αυτήν την αμοιβή.

 Πριν προχωρήσεις σε μια συνεργασία επί πληρωμή, πρέπει να ξέρεις πόσα θέλεις να ζητήσεις. 

Γι αυτό το λόγο σου προτείνω να διαβάσεις το άρθρο της Κατερίνας  που σου εξηγεί πώς να φτιάξεις τιμοκατάλογο των υπηρεσιών σου ως blogger.

Μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να σε βρουν οι εταιρείες, ειδικά αν θέλεις να πληρωθείς.

Αν σε ενδιαφέρει αυτός ο τρόπος συνεργασίας πρέπει εσύ να αρχίσεις να επικοινωνείς με τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν γι'αυτό και καλό είναι να γνωρίζεις τον τρόπο για να επικοινωνήσεις με μια εταιρεία. Οι εταιρείες λαμβάνουν πολλές προτάσεις για συνεργασία και αν θέλεις η δική σου να ξεχωρίσει διάβασε αυτό το άρθρο για το πώς να επικοινωνήσεις σωστά με μια εταιρεία για συνεργασία.

Αν η εταιρεία ενδιαφέρεται σοβαρά για συνεργασία μαζί σου πολύ πιθανόν να σου ζητήσει και ένα media kit. Καλό είναι να έχεις έτοιμο το media kit σου από πριν ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή και να δείξεις επαγγελματισμό στην επικοινωνία που θα έχεις μαζί τους, 

Μάθε εδώ τι είναι το media kit και πώς θα το φτιάξεις 

Το media kit είναι κάτι που μπορείς να έχεις στο blog σου στη σελίδα που θα αφορά τις συνεργασίες που αναλαμβάνεις ενώ ο τιμοκατάλογος που ανέφερα παραπάνω καλό είναι να στέλνεται μόνο όταν έχεις ήδη μιλήσει με την εταιρεία για συνεργασία και έχετε φτάσει στο κομμάτι της πληρωμής.


Στο παρακάτω βίντεο θα μάθεις ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες προτιμούν τους bloggers για συνεργασία ώστε να τους αξιοποιήσεις προς όφελός σου.

πληρωμή bloggers



Πώληση διαφημιστικού χώρου


Eπόμενος τρόπος που χρησιμοποιούν οι μπλόγκερς για να κερδίσουν χρήματα από το μπλογκ τους είναι η πώληση διαφημιστικού χώρου. 

Αυτό μοιάζει αρκετά με την προβολή των διαφημίσεων όπως και με το affiliate μάρκετινγκ με τη διαφορά ότι οι διαφημίσεις τοποθετούνται σε απευθείας συνεννόηση με τον διαφημιζόμενο χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου affiliate δικτύου ή κάποιου διαφημιστικού δικτύου όπως το Google ad sense που είπαμε πριν. Ουσιαστικά η πώληση διαφημιστικού χώρου είναι ένα είδος brand deal.

 Οπότε μπορείς, ειδικά να έχεις πολλούς επισκέπτες, να εκμεταλλευτείς την επισκεψιμότητα σου πουλώντας διαφημιστικό χώρο απευθείας στους διαφημιζόμενους.


Δωρεές από αναγνώστες


 Ακόμη ένας τρόπος να κερδίσεις χρήματα με το μπλογκ σου είναι οι δωρεές από το κοινό σου, δηλαδή η χρηματοδότησή σου απευθείας από το κοινό που σε παρακολουθεί. 

Για να μπορέσει όμως να αποδώσει η χρηματική υποστήριξη από τους αναγνώστες σου απευθείας.πρέπει να έχεις να προσφέρεις κάτι ως αντάλλαγμα. Κι όταν λέω αντάλλαγμα ενωοώ το περιεχόμενό σου να είναι αξιόλογ,ο να προσδίδει αξία, για να θέλουν να σε στηρίξουν.

 Αυτό έχει διαδοθεί περισσότερο για τους youtubers. με την ανάπτυξη του Patreon της πλατφόρμας δηλαδή που τους επιτρέπει να ζητάνε χρηματοδότηση από το κοινό τους. 

Παρόλο που το Patreon είναι πιο διαδεδομένο για youtubers δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και εσύ ως blogger για να ζητήσεις χρηματοδότηση από το κοινό σου. 

Και μάλιστα το patreon δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που το προσφέρει αυτό.

Εγώ ας πούμε χρησιμοποιώ το Buy me a coffee, μία αντίστοιχη πλατφόρμα με το patreon. 

Ο λόγος που προσωπικά προτιμώ το buy me a coffee αντί του patreon είναι γιατί μπορώ να προσφέρω αξία ακόμη και σε αυτούς που δεν με υποστηρίζουν χρηματικά, προσφέροντας δωρεάν ebooks που έχουν σχέση με το blogging, για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις, πώς μπορείς να διαλέξεις όνομα για το blog σου και πολλά άλλα. 

Μπορείς να τα τσεκάρεις εντελώς δωρεάν εδώ. Να τονίσω ότι δε χρειάζεται να στηρίξεις οικονομικά για να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτά τα ebooks και τις checklists.

 Ωστόσο όσοι στηρίζουν οικονομικά έχουν και κάποια παραπάνω προνόμια.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ για το δικό σου blog

Πώληση προϊόντων και υπηρεσιών φυσικών ή ψηφιακών

Πάμε τώρα στον τελευταίο τρόπο για να βγάλεις χρήματα με το μπλογκ σου. είναι η πώληση των δικών σου προϊόντων και υπηρεσιών, μιλάμε δηλαδή πλέον για τη μετατροπή του μπλογκ σου σε μία μικρή online επιχείρηση.

 Οταν λέω πώληση προϊόντων δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε φυσικά προϊόντα δηλαδή προϊόντα που συσκευάζεις και ταχυδρομείς στον αγοραστή.

 Μπορεί να γίνει και αυτό φυσικά. παραδείγματος χάριν αν είσαι  Craft ή DIY μπλόγκερ μπορείς να πουλήσεις κοσμήματα, χειροτεχνίες, αλλά μιλάω και για πώληση ψηφιακών προϊόντων όπως σεμινάρια online μαθήματα και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.

Πλέον έχει διαδοθεί πολύ περισσότερο το online shopping αλλά και το online learning, οπότε μπορείς να αξιοποιήσεις αυτήν την ευκαιρία για να πουλήσεις τα δικά σου προϊόντα και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ως όχημα το blog σου.

αμοιβή bloggers λεφτά


Πραγματικά παραδείγματα από επιτυχημένες bloggers

  • Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα για το πώς προωθεί τις υπηρεσίες της μέσα από το ιστολόγιό της η ψυχολόγος και life coach Χριστίνα Γεωργαλλή που διαμένει στη Βρετανία αλλά μπορείς να κλείσεις ραντεβού μαζί της όπου κι αν βρίσκεσαι αλλά και να παρακολουθήσεις κάποιο από τα online σεμινάρια που προσφέρει.
  • Κάτι αντίστοιχο εφαρμόζει και η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, η οποία παράλληλα με τις συνεδρίες που παρέχει στο γραφείο της, πλέον λόγω του covid έχει προσθέσει και τις διαδικτυακές συνεδρίες στις υπηρεσίες που προσφέρει.

Όπως είδες, χρησιμοποιούν πολύ έξυπνα και στοχευμένα το blogging για να προσεγγίσουν το κοινό που ενδιαφέρεται γι'αυτές τις υπηρεσίες.

Το ότι ανέφερα επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και στα δύο παραδείγματα δε σημαίνει  επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το blogging ως μέσο προσέγγισης του κατάλληλου κοινού για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους.

Θα αναφέρω ένα ακόμα παράδειγμα για να δεις τις δυνατότητες που σου δίνει το blogging.

  • Το ftiaxto.gr ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως ένα blog για τις χειροτεχνίες και το diy, ίσως και να ήταν το πρώτο blog με αυτή τη θεματολογία στην Ελλάδα τότε. Πλέον παρέχει online σεμινάρια χειροτεχνίας για αρχάριους και μη και πολλές άλλες υπηρεσίες. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι μέσω του ftiaxto.gr ξεκίνησε και η Χειροτέχνικα, το μεγαλύτερο φεστιβάλ DIY και χειροτεχνίας στην Ελλάδα και πλέον στην εποχή του covid υπάρχει η Χειροτέχνικα web που ουσιαστικά είναι ένα membership site για όσους ενδιαφέρονται για σεμινάρια πάνω σε πιο εξειδικευμένες τεχνικές.

Επομένως, όχι μόνο μπορείς να μετατρέψεις το blog σου σε online επιχείριση, αλλά αν έχεις 

  • μεράκι, 
  • όραμα 
  • σωστή στρατηγική και 
  • τεχνογνωσία       
sky is the limit για το πού μπορείς να φτάσεις ξεκινώντας από ένα ¨ταπεινό¨ blog. 

Ποιος τρόπος φέρνει τα περισσότερα κέρδη;

Σου υποσχέθηκα ότι θα σου πω ποιος είναι ο πιο επικερδής τρόπος δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα.


Καταρχήν να πούμε ότι δεν χρειάζεται να περιοριστείς σε έναν από αυτούς τους τρόπους μπορείς να επιλέξεις ένα συνδυασμό των παραπάνω τρόπων για να αυξήσεις το εισόδημά σου ως μπλόγκερ .

 Ο πιο επικερδής τρόπος είναι αυτός στον οποίον δίνεις περισσότερη βαρύτητα.


Πολλοί bloggers ας πούμε βιοπορίζονται αποκλειστικά από τις διαφημίσεις είτε google, είτε άλλων διαφημιστικών δικτύων, είτε πουλώντας διαφημιστικό χώρο.

 Πολλοί άλλοι μπλόγκερς βιοπορίζονται αποκλειστικά με  affiliate μάρκετινγκ και brand deals. 

Τα αναφέρω σε δυάδες γιατί συνήθως έτσι δουλεύουν καλύτερα.

 Ο πιο επικερδής λοιπόν τρόπος είναι αυτός στον οποίο αφιερώνεις περισσότερο χρόνο, ενέργεια, και ψάξιμο για να το χτίσεις καλύτερα. 

Εξαρτάται το εισόδημά σου από την επισκεψιμότητά σου σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

 Δεν είναι όμως απαραίτητο να έχεις πολλές επισκέψεις για να βγάλεις χρήματα με το blogging.

Είναι ένας παράγοντας που βοηθάει, αλλά αν δεν έχεις πολλές επισκέψεις μπορείς να προσπαθήσεις να έχεις στοχευμένο κοινό ούτως ώστε και πάλι να μπορείς να κερδίσεις χρήματα με το blogging. 

Εάν μπορείς να πετύχεις υψηλές επισκέψεις και στοχευμένο κοινό μιλάμε για το απόλυτο. Αν ωστόσο δυσκολεύεσαι να αποκτήσεις περισσότερες επισκέψεις μπορείς να διαβάσεις δωρεάν τον οδηγό SEO για bloggers που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις περισσότερους επισκέπτες στο blog σου. 

Γράψε μου στα σχόλια ποιους από αυτούς τους τρόπους χρησιμοποιείς εσύ για να κερδίσεις χρήματα από το μπλογκ σου αλλά και εάν έχεις κάποιον άλλον τρόπο να μου προτείνεις που δεν ανέφερα σε αυτό το άρθρο.

Να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν αναφέρομαι στα δωρεάν προϊόντα αλλά σε χρηματική αμοιβή. Μπορείς να μάθεις γιατί τα δωρεάν πράγματα που στέλνουν οι εταιρείες στους bloggers δεν είναι αμοιβή σε αυτό το άρθρο με τους μύθους και αλήθειες για τα έσοδα από το blog σου. 

Το παραπάνω άρθρο είναι γραμμένο το 2015, ήδη από τότε εδώ στο edityourlifemag μιλούσαμε για τα κέρδη από το blogging σε μια εποχή που το θέμα ήταν για πολλούς ταμπού και για κάποιους είναι ακόμα,


Επειδή έγραψα πιο πάνω ότι πιο επικερδής τρόπος είναι αυτός στον οποίο αφιερώνεις περισσότερο χρόνο και έρευνα για να τον χτίσεις, σου παραθέτω μερικά χρήσιμα links για να συνεχίσεις να μαθαίνεις πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα ως blogger.


Μάθε πώς λειτουργεί το affiliate marketing

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι bloggers για το affiliate marketing

Πώς μπορείς να βγάλεις νόμιμα χρήματα από το blogging χωρίς έναρξη επαγγέλματος

Μάθε πώς μπορείς να πληρώνεσαι στο Instagram

Αν χρησιμοποιείς και το instagram μπορείς να τσεκάρεις και αυτό το άρθρο για να μάθεις πώς μπορείς να πληρώνεσαι για τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στο instagram αλλά και το άρθρο για το πώς βγάζουν χρήματα οι influencers to 2021

χρήματα instagram infuencers


Και, οκ, πληρώνονται, αυτό δεν είναι νέο, αλλά πόσο πληρώνονται οι influencers θα μάθεις σε αυτό το άρθρο ώστε να υπολογίσεις τι χρήματα μπορείς να βγάλεις εσύ από το ίνσταγκραμ. 

Κι αν σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή ότι εσύ δεν είσαι influencer έχω να σου πω ότι μπορεί να είσαι influencer και να μην το ξέρεις.


Αν σκρόλαρες ως εδώ χωρίς να διαβάσεις μπορείς να δεις το βίντεο όπου εξηγώ όλους τους παραπάνω τρόπους


Περιμένω τα σχόλιά σου για όλα αυτά που μάθαμε σήμερα!

Δέσποινα, αρχισυντάκτρια του Edit your life


blogging-κερδος-λεφτά




Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->