Είναι οκ/ Δεν είναι οκ του καλεσμένου

Διάβασε επίσης

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου. Αυτή, Η εποχή του χρόνου. Η πιο μεγάλη, η πιο όμορφη, η πιο λαμπερή, η πιο ζεστή, η πιο αγαπησιάρικη, η "πιο" γενικά! Που βγαίνεις, πηγαίνεις σε γιορτές, καλείς κόσμο στο σπίτι σου, σε καλεί κόσμος στο σπίτι του. 

Ειδικά αυτό το τελευταίο.

 Και ειδικά αυτό το τελευταίο θέλει προσοχή. Γιατί ξέρεις πώς να είσαι καλή οικοδέσποινα και το έχεις αποδείξει πολλάκις. 

Είσαι όμως και καλή καλεσμένη;

 Γιατί και ο καλεσμένος θέλει το savoir vivre του!



Είναι οκ:
  • Να αρνηθείς μία πρόσκληση. Είτε επειδή έχεις κάποια άλλη υποχρέωση την ίδια ώρα, είτε επειδή απλά θέλεις να ξεκουραστείς. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ενημερώσεις την οικοδέσποινα/οικοδεσπότη ότι δεν θα καταφέρεις να παρευρεθείς (κάτι που αναλύεται και παρακάτω). 

  • Να έχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση όσον αφορά το φαγητό. Εάν είσαι vegeterian δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα που δεν θα φας το κρέας που θα υπάρχει στο τραπέζι. Ακόμα και αν απλά δε σου αρέσει μία τροφή δεν υπάρχει λόγος να τη φας με το ζόρι για να μην στενοχωρήσεις τη μαγείρισσα του σπιτιού. Αρκεί φυσικά και εδώ να έχεις ενημερώσει νωρίτερα. Και είναι βέβαιο ότι η οικοδέσποινα θα έχει φροντίσει να υπάρχει και κάποιο φαγητό που θα σου αρέσει πολύ! Φυσικά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να την ευχαριστήσεις θερμά!

  • Να μην πιεις αλκοόλ αν εσύ δεν θέλεις. Τις ημέρες των γιορτών το ρίχνουμε λίγο έξω. Λίγο έως πολύ παραπάνω φαγητό, γλυκά πολλά, και αλκοόλ. Και δώσε τσούγκρισμα και δώσε ευχές και γέμισε το ποτήρι. Αν όμως νιώθεις ότι δεν θέλεις να πιεις μην το κάνεις μόνο από υποχρέωση. Και δεν χρειάζεται να απολογηθείς για αυτό.  
Πάμε τώρα να δούμε και τι ΔΕΝ είναι ΟΚ όταν σε καλούν σε τραπέζι!

Δεν είναι οκ:
  • Να μην ενημερώσεις εάν θα παρευρεθείς ή εάν δεν παρευρεθείς. Γενικά δεν είναι οκ να μην ενημερώνεις. Το άτομο που σε προσκαλεί, είτε είναι για φαγητό, είτε για επιτραπέζια, είτε για ταινία, είτε για χαρτιά, είτε για τσάι και συμπάθεια, πρέπει να κάνει τα κουμάντα του. Θα παρευρεθείς στο τραπέζι που θα κάνει; Πρέπει να υπολογίσει να φτιάξει μεγαλύτερη ποσότητα. Θα τον επισκεφτείς για τσάι; Μπορεί να έχει αρνηθεί κι εκείνος κάποια άλλη πρόταση για να σε περιμένει στο σπίτι του. Είναι οκ να μην μπορείς να πας, δεν είναι όμως καθόλου οκ να μην ενημερώσεις. Και φρόντισε να το κάνεις έγκαιρα και όχι μία ώρα πριν το ραντεβού.

  • Να πας με άδεια χέρια. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις το πιο ακριβό δώρο. Οι εποχές είναι δύσκολες, αυτό το γνωρίζουν όλοι, όμως δεν είναι ευγενικό και σωστό να μην προσφέρεις κάτι. Μπορείς ακόμα και να φτιάξεις κάτι μόνη σου, ειδικά αν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις φαντασία. Ακόμα κι ένα γλυκό μπορείς να φτιάξεις και να το προσφέρεις. Όμως ποτέ καλεσμένη σε σπίτι με άδεια χέρια.

  • Να αφήσεις ένα σπίτι άνω κάτω. Αυτό περιλαμβάνει πολλά κομμάτια. Προσέφερε την βοήθειά σου στην οικοδέσποινα να μαζέψει το τραπέζι μετά το μεγάλο φαγοπότι. Είναι πολύ πιθανό να αρνηθεί, όμως αν έκανες εσύ το τραπέζι δεν θα ήθελες να προσφερθεί κάποιος να σε βοηθήσει στο τέλος; Εάν έχεις παιδιά που παίζουν φρόντισε πριν φύγεις να έχεις μαζέψει το χάος που μπορεί να έχουν προκαλέσει. Εννοείται ότι είναι παιδιά και θα παίξουν και θα προκαλέσουν ακαταστασία. Σκέψου όμως την κούραση που μπορεί να έχει και η οικοδέσποινα μετά τις ετοιμασίες που ίσως της πήραν μέρες. 

  • Να κάνεις "αρμένικη βίζιτα". Θα φάτε, θα πιείτε, θα συζητήσετε, θα χορέψετε, θα παίξετε χαρτιά, θα δείτε ταινία, θα περάσεις τέλος πάντων πολλές ώρες στο σπίτι που σε έχουν προσκαλέσει. Να αποχωρήσεις όμως μία εύλογη ώρα. Κανένας δεν θα σου πει να φύγεις, όμως μην περιμένεις να τους δεις να χασμουριούνται για να πεις καληνύχτα. Πες το λίγο νωρίτερα.

  • Να κάνεις κριτική και ακόμα χειρότερα υποδείξεις. Σε οτιδήποτε. Είτε αφορά τη μαγειρική, είτε τη διακόσμηση του σπιτιού, είτε τη "σειρά" που έχουν οι οικοδεσπότες, είτε τις συνήθειες τους στο σπίτι. Είσαι εκεί επειδή σε αγαπούν και θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σου. Κι εσύ είσαι εκεί για τους ίδιους λόγους. Ακόμα όμως κι αν οι λόγοι είναι πιο τυπικοί και είναι απλά μια κοινωνική υποχρέωση, δεν έχεις δικαιοδοσία στο σπίτι του άλλου. Ο καθένας έχει τη δική του "σειρά" και τις δικές του συνήθειες στο δικό του σπίτι.

  • Να μη σέβεσαι το σπίτι που βρίσκεσαι. Εάν είσαι καπνιστής αλλά στο σπίτι που έχεις πάει σαν καλεσμένος είναι αντικαπνιστές, τότε καλύτερα να καπνίσεις στο μπαλκόνι. Εκτός κι αν σου το επιτρέψουν από μόνοι τους, χωρίς να το ζητήσεις εσύ. Εάν βγάζουν τα παπούτσια τους στην πόρτα του σπιτιού, καλό θα ήταν να ακολουθήσεις κι εσύ. Ελπίζω μόνο να έχουν και παντόφλες για τους φιλοξενούμενους. 

  • Να είσαι σκυθρωπή και κακόκεφη. Μπορεί να είχες μία δύσκολη μέρα, μπορεί να σε έχει πιάσει η μελαγχολία των γιορτών, πολλά μπορεί. Όμως μην το δείχνεις τόσο έντονα. Είσαι καλεσμένη σε ένα σπίτι που σε περιμένουν με χαρά για να περάσετε μερικές ευχάριστες ώρες μαζί. Άσε το κλίμα να σε παρασύρει και άφησε στην άκρη τις μιζέριες και τη βαριά διάθεση. Όλα διορθώνονται, κι όλα περνάνε. Ο χρόνος όμως που περνάμε με τους αγαπημένους μας δεν γυρίζει πίσω. Φρόντισε να τον αξιοποιήσεις και να τον ευχαριστηθείς!

Διάβασε σχετικά: Είναι ΟΚ / δεν είναι ΟΚ των δώρων γιατί και τα δώρα θέλουν το savoir vivre τους!

Εάν ωστόσο είσαι η οικοδέσποινα των γιορτών μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τις πρακτικές συμβουλές για επιτυχημένα γιορτινά καλέσματα χωρίς άγχος

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->