Ποια είναι η σωστή διατροφή για τις μέρες του καύσωνα

Διάβασε επίσης

Καλό το καλοκαιράκι, όχι απλά καλό, τέλειο, ήλιος, ζέστη, θάλασσα, ζέστη, μπάνια, ζέστη, κοκτέιλς, ζέστη, νησάκια, όχι τόσο ζέστη, πολλή ζέστη. 

Κι όχι απλά ζέστη, καύσωνας. 

Κι επειδή ήδη οι πρώτοι μίνι-καύσωνες έχουν χτυπήσει την πόρτα, δες πώς να τους αντιμετωπίσεις διατροφικά. 

Κι έτσι ίσως σου φανούν λιγάκι πιο υποφερτοί. 

Ή τουλάχιστον θα μπορείς να είσαι λειτουργική και παραγωγική ακόμα και με τα 40αρια.




Κι επειδή η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω στα πάντα σχεδόν στη ζωή μας, παρακάτω θα δεις ποιες τροφές να προτιμάς σε περιόδους καύσωνα και ποιες να αποφεύγεις.

Πες ναι:


  • Στο καρπούζι. Δεν είναι τυχαία ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων. Και πριν σου εξηγήσω τους λόγους να κάνω μία παρένθεση και να σου πω ότι το κάθε φρούτο έχει λόγο που καταναλώνεται μία συγκεκριμένη εποχή. Γι' αυτό να επιλέγεις πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής και σε καμία περίπτωση κατεψυγμένα. Το καρπούζι λοιπόν περιέχει λυκοπένιο. Και τι με νοιάζει εμένα θα μου πεις. Σε νοιάζει γιατί το λυκοπένιο είναι που σε προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο. Αντίστοιχα πλούσιες σε λυκοπένιο είναι οι ντομάτες και η παπάγια. Επιπλέον έχουν πολύ αυξημένο ποσοστό νερού που την συγκεκριμένη εποχή το χρειάζεσαι από όλες τις πηγές.
  • Στα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό. Μαρούλι, αγγούρι, φράουλες, κολοκυθάκια, πεπόνι, μπρόκολο, ροδάκινο είναι μερικές μόνο από τις τροφές που είναι πλούσιες σε νερό. Πρόσθεσέ τες στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.
  • Στο νερό. Το λέμε και το ξαναλέμε, νερό παντού και πάντα. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα χρειάζεσαι επιπλέον ενυδάτωση, επομένως μην ξεχνάς να πίνεις νερό και να αυξήσεις και την ποσότητα από αυτό που πίνεις συνήθως. Επιπλέον πρόσεχε τη θερμοκρασία του νερού, να μην είναι πολύ παγωμένο, αλλά δροσερό, διαφορετικά αναπτύσσεται ένας μηχανισμός που ανεβάζει ουσιαστικά τη θερμοκρασία του σώματός σου.
  • Στα τσάι. Και μια και μιλάμε για θερμοκρασία, έχεις προσέξει ότι σε χώρες που τα 40αρια είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, πίνουν σταθερά ζεστό τσάι; Μπορεί να σου ακούγεται παράλογο, όμως δεν είναι καθόλου. Το ζεστό ρόφημα βοηθά στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σου. Πολύ απλά και γενικά πίνοντας ζεστό τσάι ή ένα ζεστό ρόφημα, λόγω του αυξημένου θερμικού φορτίου μπαίνει στη λειτουργία ένας "μηχανισμός ψύξης" ο οποίος προκαλεί ήπιο ιδρώτα που με την εξάτμισή του προκαλεί δροσιά. 
  • Στην κατανάλωση των γευμάτων σε ώρες με χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Γενικά απέφυγε να καταναλώνεις βασικά γεύματα το μεσημέρι, όταν ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει. Προτίμησε ένα ελαφρύ και τονωτικό σνακ αυτές τις δύσκολες ώρες.

Πες όχι:

  • Στο αλκοόλ. Δύσκολο ειδικά εάν βγαίνεις το βράδυ όμως σκέψου ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση.Ίσως θα πρέπει να σκεφτείς τα moctails αντί για coctails, δηλαδή τα κοκτέιλς χωρίς αλκοόλ.
  • Στις βαριές σάλτσες. Όπως επίσης και στον βαρύ τρόπο μαγειρέματος, όπως τηγάνισμα, τσιγάρισμα κτλ. Καθώς επίσης και στα πολλά μπαχαρικά.
  • Στα διουρητικά τρόφιμα. Όπως είναι λογικό όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία ιδρώνεις πολύ και η αφυδάτωση είναι ένα βήμα πιο κοντά σου. Οπότε απέφυγε το μάνγκο, τις αγκινάρες, τα σπαράγγια και γενικότερα τροφές που είναι διουρητικές ενώ δεν είναι το ίδιο πλούσιες σε νερό. 
Και βασικά να κάνεις υπομονή. Να βάζεις αντηλιακό, να φοράς καπέλο και να αποφεύγεις να κυκλοφορείς πολύ εάν δεν είναι αναγκαίο. Μείνε σε δροσερό μέρος, φάε ελαφριά, πιες πολύ νερό και απέφυγε την έντονη σωματική δραστηριότητα. 

Βίλλυ από Make up your dayz

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->