Τι είναι το τσάι matcha και ποια τα οφέλη του;

Διάβασε επίσης

Ακόμα κι αν δεν είσαι αυτό που λέμε tea lover, ακόμα κι αν δεν κυλάει ιαπωνικό αίμα στις φλέβες σου κι ακόμα κι αν δεν έχεις πειστεί για τα ευεργετικά οφέλη του πράσινου τσαγιού, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει πάρει το αυτί σου κάτι για το τσάι matcha
Τι, όχι; Αυτή την πράσινη σκόνη;
 Που όλοι μισούν να λατρεύουν και λατρεύουν να μισούν;

 Εντάξει, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου. Το δοκίμασα. Το δοκίμασα τόσες φορές που πλέον δεν το λες δοκιμή, το λες κατανάλωση. 
Το δοκίμασα με διαφορετικούς συνδυασμούς, σε διαφορετικές ώρες και διαφορετικές εποχές. 
Το "δοκιμάζω" σχεδόν ένα χρόνο τώρα. 

Τα οφέλη του πολλά (θα τα αναλύσουμε παρακάτω), αλλά η γεύση δεν θα έλεγα ότι είναι πάντα μία αξέχαστη γευσιγνωστική εμπειρία. Μάλλον είναι αξέχαστη, αλλά για τους λάθος λόγους. If you know what I mean. Επειδή όμως ενδιαφερόμαστε και για την υγεία μας και για τα οφέλη που μπορεί να σου δώσει μία (υπερ-)τροφή, δεν θα σταθούμε εκεί (κι ας έχει χρειαστεί να κλείσω τη μύτη μου για να το πιω- μία φορά). Άλλωστε μπορείς να το προσθέσεις και στα φαγητά σου, οπότε εκεί αλλάζει το όλο σκηνικό!




Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή, σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι είναι το matcha tea, πρόκειται για πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης. Είναι Ιαπωνικής προέλευσης, κι ενώ στην μακρινή αυτή χώρα καταναλώνεται εδώ και 800 χρόνια, εμείς αργήσαμε λίγο να το πάρουμε χαμπάρι κι έγινε trend μόλις την τελευταία τριετία περίπου. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο;



1. Το αμινοξύ L-theanine. Σε απλή γλώσσα αυτό το αμινοξύ είναι υπεύθυνο για τη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με την ετοιμότητα. Έτσι λοιπόν ενώ τα επίπεδα καφεΐνης του συγκεκριμένου τσαγιού είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τον καφέ, σε "ξυπνάει" αμέσως. Καλό θα ήταν βέβαια να μην το καταναλώνεις πριν τον ύπνο, σε αντίθεση με το κοινό πράσινο τσάι, γιατί περιέχει καφεΐνη, ναι μεν λιγότερη από τον στιγμιαίο καφέ, αλλά πολύ περισσότερη από το πράσινο τσάι.

2. Αντιοξειδωτικά. Πριν μου πεις ότι και το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, να σε προλάβω και να σου πω ότι το matcha tea έχει 100 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά. Για να μην κάνω σύγκριση με τα μύρτιλλα, το πορτοκάλι, αλλά και το σπανάκι, καθώς είναι πολύ πιο πλούσιο και από αυτά σε αντιοξειδωτικά αλλά και β-καροτίνη. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η πράσινη αυτή σκόνη είναι ολόκληρο το φύλλο του τσαγιού κι όχι μόνο το εκχύλισμά του.


3. Ενισχύει τον μεταβολισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το matcha tea βοηθάει σημαντικά στο αδυνάτισμα, καθώς κάνει τον μεταβολισμό σου να πάρει "φωτιά".

4. Χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη, στην οποία οφείλεται και το βαθύ πράσινο χρώμα που έχει, συμβάλει στην αποτοξίνωση του αίματος, καθώς εξαλείφει τις χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα στο σώμα.

5. Είναι φυσικό αντιγηραντικό. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι πάρα πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αυτά, σε συνδυασμό με τις κατεχίνες, εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, βοηθώντας στην αποκατάσταση του DNA που έχει υποστεί βλάβη.

6. Προσφέρει ενέργεια. Πραγματική ενέργεια. Περιέχει καφεΐνη σε συνδυασμό με l-theianine. Σε αντίθεση λοιπόν με τον καφέ που θα σου δώσει πολύ έντονη ενέργεια για μία με δύο ώρες, το matcha tea σου προσφέρει ενέργεια που διαρκεί πολλές ώρες. Όμως όχι τη "νευρικότητα" που συχνά συνοδεύεται από την καφεΐνη. Αλλά αυτή την ήρεμη δύναμη, τη zen ενέργεια που χρειάζεσαι.


Πώς φτιάχνεται το τσάι matcha


  • Για την παρασκευή του χρειάζεται ζεστό νερό (όχι καυτό) και μία μύτη από το κουταλάκι του γλυκού. Ναι τόσο λίγο. 
  • Ρίχνεις σε μικρή ποσότητα νερού το τσάι και ανακατεύεις. 
  • Στη συνέχεια προσθέτεις σταδιακά το υπόλοιπο νερό και συνεχίζεις να ανακατεύεις με ανοδική φορά, μέχρι να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια. 
  • Μπορείς να προσθέσεις μικρή ποσότητα μέλι ή λίγες σταγόνες λεμόνι, ή και γάλα αμυγδάλου. Προσωπικά το προτιμώ σκέτο, μπερδεύομαι από τις διαφορετικές γεύσεις.
  • Εάν ωστόσο η γεύση του σου φαίνεται πολύ έντονη και σε "ξενίζει", μπορείς να το "σπάσεις" λίγο.

 Στη μαγειρική δεν έχω επεκταθεί, αν και έχω δοκιμάσει γλυκά που περιέχουν matcha tea και ομολογουμένως είναι πεντανόστιμα! Επιφυλάσσομαι όμως να επιστρέψω με συνταγή!

Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί να δοκιμάσεις το τσάι matcha μπορείς πάντα να επωφεληθείς από το απλό κλασικό τσάι και να το απολαύσεις ζεστό ή κρύο. Εδώ θα ανακαλύψεις τα οφέλη του τσαγιού αλλά και μια συνταγή για δροσιστικό παγωμένο τσάι.

Εσύ έχεις δοκιμάσει matcha tea;

Βίλλυ από Make up your dayz

2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Έγινε τόσος ντόρος με το τσάι matcha που έψαξα κι εγώ να αγοράσω. Παρόλο που ήξερα τις ευεργετικές του ιδιότητες δεν κατάφερα να το πιω πάνω από τρεις φορές!! Βέβαια, δεν δοκίμασα κάτι πέρα από να το φτιάξω με ζεστό νερό και κάποιου είδους γλυκαντικό (μέλι, sweet n low). Έμεινε στο ντουλάπι για κανένα εξάμηνο μέχρι που αποφάσισα ότι δεν πρόκειται να ξαναπιώ και το αποχαιρέτισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχαχα!! Σε νιώθω, ψέματα να πω? Κι εγώ ζορίστηκα στην αρχή, και κάποιες φορές ακόμα ζορίζομαι, αλλά μάλλον το έχω συνηθίσει!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->