7 εναλλακτικές επιλογές τροφών που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος (aka food swaps)

Διάβασε επίσης

Θυμάμαι πριν χρόνια είχα πάθει μια εμμονή με τα beauty swaps. Σου άρεσε πάρα μα πάρα πολύ ένα high end κραγιόν αλλά η τιμή του το έκανε απλησίαστο; Γι' αυτό υπήρχαν τα swaps! Έβρισκες λοιπόν ένα κραγιόν κάποιου άλλου brand σε πολύ κοντινή ή και στην ίδια καμιά φορά απόχρωση, αλλά σε τιμή πάρα πολύ προσιτή. 

Τότε είχα σκεφτεί 

"Τι ωραία! Γιατί να μην υπήρχε κάτι αντίστοιχο και στα φαγητά; Να τρώμε κάτι που να μοιάζει με πίτσα ή ακόμα και την ίδια την πίτσα και να έχει όσες θερμίδες έχει ένα μήλο!"




Κι όμως υπάρχουν και food swaps!

 Πρόκειται για εναλλακτικές επιλογές τροφών που μπορεί να έχουν παρόμοια γεύση ή παρόμοια και καμιά φορά ίδια θρεπτικά συστατικά αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες.

 Και γιατί σου χρειάζεται κάτι τέτοιο; Γιατί μπορεί προτεραιότητά μας να είναι τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε ένα τρόφιμο, όμως εάν στόχος σου είναι να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις το βάρος σου, τότε οι θερμίδες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Και με αυτές τις εναλλακτικές μπορείς να μειώσεις τις θερμίδες, χωρίς όμως να στερηθείς όλα αυτά τα ωφέλιμα και απαραίτητα για τον οργανισμό σου συστατικά!

1. Αντί για γκρανόλα, επέλεξε βρώμη. Η διαφορά στις θερμίδες είναι μικρή, μισή κούπα βρώμη περιέχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μισή κούπα γκρανόλα 200 θερμίδες. Η διαφορά στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη όμως είναι μεγάλη, καθώς η μισή κούπα γκρανόλα περιέχει 13 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα βρώμης μόλις 1 γραμμάριο ζάχαρη. Η διαφορά στη γεύση δεν είναι και πάρα πολύ μεγάλη εάν υπολογίσεις ότι δεν θα τη φας σκέτη, θα προσθέσεις γιαούρτι ή γάλα και κάποιο φρούτο.

Διάβασε σχετικά: Τι είναι η βρώμη και πώς να την εντάξεις στη διατροφή σου


2. Αντί για επιδόρπιο γιαουρτιού, επέλεξε απλό κλασικό γιαούρτι. Παρόμοια περίπτωση με την προηγούμενη. Το επιδόρπιο γιαουρτιού που περιέχει φρούτα έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συνήθως περισσότερες θερμίδες. Καλύτερα να επιλέξεις απλό και σκέτο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και να προσθέσεις εσύ το φρούτο της επιλογής σου. Είναι περισσότερο χορταστικό και θα σου δώσει αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα.


3. Αντί για latte ή macchiato ή "βάζω-την-Άρτα-και-τα-Γιάννενα-μέσα-στον-καφέ-μου", επέλεξε σκέτο καφέ. Ο καφές είναι ευεργετικός και η καφεΐνη είναι ένα από τα δώρα της φύσης προς τον άνθρωπο. Δείξε τον απαιτούμενο σεβασμό και τίμησέ το. Πιες καφέ σκέτο. Χωρίς ζάχαρη που θα σου δώσει έξτρα άχρηστες θερμίδες. Και χωρίς σαντιγί και επιπλέον γάλα που θα σου δώσουν κι άλλες άχρηστες θερμίδες. Οκ, αυτό ίσως δεν είναι τίμιο swap γιατί η γεύση δεν πλησιάζει, αλλά κάνε μία προσπάθεια. Στην αρχή θα σε δυσκολέψει, μετά όμως θα δεις ότι πραγματικά δεν χρειάζεσαι όλα αυτά τα έξτρα στον καφέ σου. Ενώ τα οφέλη του θα συνεχίζεις να τα απολαμβάνεις!


4. Αντί για μπάρα δημητριακών, επέλεξε μία χούφτα αμύγδαλα. Για μία ακόμα φορά η διαφορά βρίσκεται στη ζάχαρη. Οι μπάρες δημητριακών ή πρωτεΐνης (αναφέρομαι στις συσκευασμένες του εμπορίου) περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Επιπλέον τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνη που θα σε καλύψει περισσότερο από την αντίστοιχη μπάρα. Από την πλευρά των θερμίδων δεν υπάρχει σημαντική διαφορά όπως και στη γεύση. Άλλωστε οι μπάρες δημητριακών περιέχουν και ξηρούς καρπούς!

5. Αντί για κρουτόν στη σαλάτα, επέλεξε φιστίκια ή ξηρούς καρπούς. Κι όμως τα κρουτόν δεν είναι όσο αθώα νομίζεις. Δεν έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και δεν σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη. Αντίθετα χρειάζεται μία μικρή ποσότητα ξηρών καρπών για να πάρεις πολλές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά, αλλά και καλά λιπαρά οξέα που σε κάνουν να νιώθεις πιο "πλήρης" μετά το γεύμα. Κι από γεύση σαφώς και είναι ανώτερα!

Διάβασε σχετικά: Πότε η σαλάτα σου σε παχαίνει

6. Αντί για σοκολάτα γάλακτος, επέλεξε μαύρη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς. Εδώ οι ξηροί καρποί κάνουν το swap πιο δίκαιο, καθώς η σοκολάτα γάλακτος είναι πιο γλυκιά και λαχταριστή από τη μαύρη σοκολάτα. Η διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μεγάλη, όπως και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επιπλέον η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κακάο που έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Εάν σε αυτό συνυπολογίσεις και τους ξηρούς καρπούς τότε η θρεπτική της αξία απογειώνεται. Τρως και τη σοκολάτα σου και δεν έχεις και ενοχές.

Διάβασε σχετικά: Γιατί η σοκολάτα κάνει περισσότερο καλό απ'όσο νομίζεις


7. Αντί για πάστα ή γλυκό με κρέμα, επέλεξε τάρτα φρούτων. Όπου γλυκό με κρέμα μπορεί να είναι cheesecake, bannoffee, σοκολατόπιτα οποιοδήποτε γλυκό έχει αυτή την κρεμώδη υφή. Αντί λοιπόν για κάποιο από αυτά επέλεξε μία τάρτα φρούτων. Συνήθως φτιάχνεται με κρέμα ζαχαροπλαστικής που ναι μεν περιέχει ζάχαρη, όμως είναι πιο ελαφριά. Είναι ίσως το αγαπημένο μου swap, καθώς είναι γλυκό, είναι κρεμώδες, είναι όμως πιο υγιεινό, με λιγότερες θερμίδες και με φρουτάκι!

Διάβασε σχετικά: Υγιεινά γλυκά με λίγες θερμίδες αλλά λαχταριστή γεύση


Εσύ έχεις εντοπίσει ή εντάξει στη διατροφή σου κάποιο swap;

Βίλλυ από Make up your dayz 

2 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Έξυπνες οι προτάσεις σου! Μπράβο! Κι εγώ είμαι σε φάση που προσπαθώ να μειώσω τη ζάχαρη στον καφέ μου, είναι κομματάκι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο ;)

    Φιλιά.
    Χρύσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Σχετικά με τη ζάχαρη μπορεί στην αρχή να σου φανεί δύσκολο, όμως πίστεψέ με συνηθίζεις! Το λέει κάποια που έβαζε 4 κουταλιές σε μία κούπα! :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->