Body Positivity: Τι είναι και πώς να το αναπτύξεις

Διάβασε επίσης

Τα τελευταία 2 χρόνια (ίσως και λιγότερο) έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ένα κίνημα που δεν θα έπρεπε να είναι κίνημα κατά τη γνώμη μου, γιατί πολύ απλά πρεσβεύει το αυτονόητο: να αγαπάς τον εαυτό σου.

Αλήθεια όμως, αν σου έλεγα να γράψεις σε μία λίστα όλα όσα αγαπάς περισσότερο, πόση ώρα θα σου έπαιρνε για να σκεφτείς και να συμπεριλάβεις το σώμα σου σε αυτή τη λίστα; 

Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να μην ερχόταν καν στο μυαλό. Γι' αυτό και πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις αυτό το κίνημα. Μην μπερδεύεσαι όμως. Δεν είναι κάτι που αφορά ανθρώπους που έχουν μερικά παραπάνω κιλά. Ούτε αυτούς που έχουν πολλά παραπάνω κιλά. Πολύ συχνά αφορά και ανθρώπους που μπορεί να έχουν πολύ λιγότερα κιλά από το επιτρεπτό όριο (υγείας). 

Και δεν αφορά μόνο της γυναίκες. Ούτε καν μόνο τους ενήλικες. Γι' αυτό και είναι τόσο σοβαρό θέμα.




Το Body Positivity ξεκίνησε ουσιαστικά από ένα plus size μοντέλο (αν δεν κάνω λάθος) και κάπως έτσι ξεκίνησε και μια νέα εποχή στον χώρο της μόδας με τα plus size μοντέλα να πρωταγωνιστούν σε πασαρέλες, εξώφυλλα περιοδικών, εκπομπές και σε χώρους που μέχρι στιγμής το μάτι είχε εξασκηθεί ή είχε συνδέσει με πιο "skinny" φιγούρες. 

Έχει εκατομμύρια υπέρμαχους και ίσως άλλους τόσους πολέμιους. 

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση όσων είναι ενάντια στο κίνημα αυτό είναι ότι "Προωθεί την παχυσαρκία".

 Εκεί κάπου καταλαβαίνεις ότι έχει χαθεί το νόημα. 

Το Body Positivity είναι ένα κίνημα που έχει σαν σκοπό να σε παροτρύνει να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου. 
Σκέψεις όπως 
  • "δεν θα πάω για μπάνιο σε αυτή την παραλία γιατί έχει πολύ κόσμο και ντρέπομαι να με δουν με μαγιό"
  • "έχω απαίσια μύτη και δεν πιάνω τα μαλλιά μου κοτσίδα όσο κι αν μου αρέσει, γιατί θα φαίνεται περισσότερο"
  •  "υπέροχο αυτό το φόρεμα, αλλά δεν είναι για μένα, ντρέπομαι να δείξω τα μπράτσα μου που είναι γεμάτα"
  •  "Αν ήμουν πιο ψηλή/κοντή/αδύνατη/παχουλή/ξανθιά/μελαχρινή θα ήμουν πιο πετυχημένη/ευτυχισμένη/πλούσια/παντρεμένη μπλα μπλα μπλα"

 δεν έχουν καμία απολύτως θέση εδώ. 

Απλά αποδέχεσαι τον εαυτό σου (ναι και το σώμα σου) και προχωράς. 

Είναι τόσο απλό, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. 

Μία μεγάλη παραπλάνηση είναι ότι το συγκεκριμένο κίνημα απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν παραπάνω κιλά κι ότι δεν είναι για αυτούς που έχουν αδύνατο σώμα ή είναι όμορφοι ή τέλος πάντων φαίνεται να τα έχουν όλα σύμφωνα με τα πρότυπα του σήμερα. 

Το Body Positivity απευθύνεται σε όλους όσους πολεμούν με την αποδοχή του εαυτού τους.

 Και όσο επιφανειακό είναι να κρίνεις αρνητικά έναν άνθρωπο που πασχίζει να χάσει κιλά άλλο τόσο είναι να κρίνεις έναν άνθρωπο που δεν έχει πρόβλημα με το βάρος του ωστόσο δεν αποδέχεται τον εαυτό του. Ναι και η νευρική ανορεξία είναι το ίδιο σοβαρή.

6 τακτικές για να αναπτύξεις το Body Positivity:


1. Εξοικειώσου με το σώμα σου. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την εικόνα του σώματός σου, αλλά και να το νιώσεις. Άκουσέ το. Δες το πώς κινείται. Πότε νιώθει καλά και πότε όχι. Το σώμα σου σου μιλάει συνεχώς, σου στέλνει μηνύματα αδιάκοπα. Μην κλείνεις τα αυτιά σου και τα μάτια σου. Παρατήρησέ το και νιώσε το. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ η yoga σε αυτό. Όχι από θέμα χαλάρωσης και ό,τι παρόμοιο μπορεί να έχεις στο μυαλό σου. Αλλά το να επικεντρώνομαι απλά στην αναπνοή μου χωρίς να σκέφτομαι κάτι άλλο μου έδωσε χώρο και χρόνο να ακούσω κι εγώ το σώμα μου. Και τελικά να το αποδεχτώ. Και μου τα είχε μαζεμένα!

2. Μην περνάς πάρα πολύ χρόνο στα social media. Τα social media μπορεί να μετατραπούν από απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά σου μέχρι και σε φονικό όπλο. Ένα πράγμα πρέπει να έχεις υπόψη σου. Αυτό που βλέπεις δεν είναι πάντα αληθινό. Και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, ελάχιστες φορές είναι πραγματικό. Τόσα φίλτρα, τόσες εφαρμογές που μπορείς να "κόψεις" "ράψεις" "αλλάξεις", δεν έχεις ιδέα πόσο αλλοιωμένη φτάνει μια εικόνα στο feed σου από τη στιγμή που τραβήχτηκε. Δεν είναι λοιπόν λίγο άδικο για εσένα να συγκρίνεσαι με κάτι που ουσιαστικά... δεν υπάρχει; Και μια και μιλάμε για συγκρίσεις, να σου πω ότι υπάρχει κάποιος εκεί έξω που συγκρίνει τη δική του εικόνα με τη δική σου.

3. Κατέγραψε ό,τι αγαπάς, αλλά και ό,τι δεν αγαπάς σε εσένα. Πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την αποδοχή του εαυτού σου. Κατέγραψε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια που αγαπάς σε εσένα. Από το πιο μεγάλο ως το πιο μικρό. Τι βρίσκεις ξεχωριστό; Τι βρίσκεις μοναδικό; Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις πάρα πολλά στο σώμα σου που σου αρέσουν πραγματικά. Μετά κατέγραψε ό,τι δεν σου αρέσει πάνω σου. Προσπάθησε όμως να γίνεις συγκεκριμένη. Εάν δεν σου αρέσει κάτι στο σώμα σου γράψε ποιο ακριβώς είναι αυτό. Και μετά προσπάθησε να απαντήσεις σε μία πολύ σημαντική, απλή, αλλά ταυτόχρονα δύσκολη ερώτηση: Γιατί δεν σου αρέσει; Αφού γίνεις συγκεκριμένη και βρεις και τον λόγο που δεν αποδέχεσαι αυτό που θεωρείς άσχημο ή παράταιρο προσπάθησε να σκεφτείς κάτι όμορφο για αυτό το σημείο.

Διάβασε σχετικά: 10 τρόποι για να αγαπήσεις τον εαυτό σου περισσότερο


4. Επικεντρώσου στην υγεία και όχι στο βάρος σου. Το ήξερες ότι όταν γυμνάζεσαι πολύ μπορεί να αρχίσεις να πέφτεις στα νούμερα των ρούχων σου, όμως να ανέβεις λίγο στον αριθμό της ζυγαριάς; Ότι όταν έχεις κατακράτηση μπορεί η ζυγαριά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες να δείξει παραπάνω κιλά; Ότι ακόμα κι αν είσαι αγχωμένη ή δεν έχεις κοιμηθεί καλά τα κιλά που βλέπεις μπορεί και να είναι πλασματικά; Μη δίνεις τόσο σημασία στα κιλά σου. Μπορείς να ζυγίζεσαι κατά διαστήματα, ίσα ίσα για να έχεις έναν "μπούσουλα". Μη μένεις όμως εκεί. Επικεντρώσου στο πόσο υγιές είναι το σώμα σου και πόσο ενεργητικό το νιώθεις. Δώσ' του την κατάλληλη τροφή και φροντίδα, μην το κουράζεις, μην το μαστιγώνεις και μην το ταλαιπωρείς. Το σώμα σου είναι ζωντανός οργανισμός που μιλάει, σε ακούει και αντιδράει. Δώσ' του φροντίδα και αγάπη και θα στο ανταποδώσει στο διπλάσιο!

5. Απέφυγε τους αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους. Θα σου έλεγα να βάλεις μία ασπίδα ώστε να μην σε αγγίζουν οι αρνητικοί άνθρωποι και η κριτική τους. Είναι όμως πιο δύσκολο. Μπορείς να τους αποφύγεις ωστόσο και ξέρεις πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί. Και αυτή η κατηγορία πραγματικά δεν χρειάζεται στη ζωή σου. Αντίθετα λοιπόν προσπάθησε να βρεις ανθρώπους που έχουν κοινή ιδεολογία με εσένα, κοινό όραμα, βλέπουν τα πράγματα από την ίδια σκοπιά! Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη είναι ίσως από τα σημαντικότερα στοιχεία που μπορείς να εντοπίσεις σε έναν άνθρωπο. Και το να ανήκεις σε μία ομάδα που αλληλοϋποστηρίζεται και δίνει θάρρος ο ένας στον άλλο, κάνει το ταξίδι πιο εύκολο, πιο χαρούμενο και πιο αποδοτικό!

6. Φόρεσε τα αγαπημένα σου ρούχα. Ποιος είπε ότι τα αγαπημένα σου ρούχα/εσώρουχα/παπούτσια/αξεσουάρ είναι μόνο για ειδικές περιστάσεις; Κι αν το θέλεις έτσι, τότε το ότι είσαι υγιής, ζωντανή, ενεργητική, και έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο είναι μια ειδική περίσταση! Άνοιξε την ντουλάπα και βάλε επιτέλους το φόρεμα που έχεις στην άκρη για.. όταν! 

1 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Λατρεύω αυτό το κίνημα, κι ας δεν έπρεπε να είναι κίνημα όπως πολύ καλά είπες. Όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να αγαπούν το σπίτι τους, καθώς για μένα το σώμα μας είναι το σπίτι μας. Πρέπει να το φροντίζουμε και να το αγαπάμε. Δεν έχει σημασία αν πήραμε ή χάσαμε δύο τρια κιλά. Σημασία δεν έχουν τα νούμερα στην ζυγαριά. Σημασία έχει η ενέργεια και η διάθεση που μας δίνει για ζωή. Ένα σώμα που το βασανίζουμε με αυστηρές δίαιτες ή κακής ποιότητας διατροφή δεν μπορεί να μας στηρίξει σε καμία προσπάθεια μας. Οφείλουμε να το αγαπήσουμε και να το φροντίζουμε. Πάντα θα μας χτυπάει ένα καμπανάκι, αν το αγνοήσουμε εμείς, θα μας αγνοήσει και αυτό.

    Πολύ χαίρομαι που διάβασα αυτό το κείμενο και μακάρι οι άνθρωποι να αρχίσουν να καταλαβαίνουν την αξία του κορμιού τους. Κάθε σώμα, όπως και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν χρειάζεται να μοιάσουμε σε κανέναν, και δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε για κανέναν. Μόνο για μας, αν πραγματικά το έχουμε ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->