7 τρόποι για να ανεβάσεις την αυτοπεποίθηση σου σε λιγότερο από 5 λεπτά

Διάβασε επίσης

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια. Όσο κι αν τα έχεις όλα τακτοποιημένα, όσο δυνατή κι αν νιώθεις, όσο κι αν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, υπάρχουν στιγμές που νιώθεις λίγο.. πεσμένη. Λίγο ανασφαλής. Ίσως όχι με τα πάντα, αλλά με ένα μικρό κομμάτι. 

Κι εκεί είναι που γίνεται το κακό. Αυτό το "μικρούλι αγκαθάκι" το σκέφτεσαι, το ξανασκέφτεσαι, το μεγεθύνεις και λίγο, πριν καλά καλά το καταλάβεις το έχεις μεγεθύνει πολύ και σε παίρνει από κάτω. Κι αρχίζεις να σκέφτεσαι όλα τα αρνητικά που έχεις περάσει, ξαφνικά σου φαίνονται λάθος κάποιες αποφάσεις που πήρες, πιστεύεις ότι έπρεπε να είχες αντιδράσει αλλιώς τότε που... και οι συνειρμοί δεν έχουν τέλος. 

Overthinking λέγεται.

 Και σε συνδυασμό με τη λίγο κακή διάθεση, την λίγο στραβή μέρα, τον ήλιο που δε λέει να βγει, δεν θέλει και πολύ, πέφτει η αυτοπεποίθηση. Εντάξει, ίσως και να υπερβάλω λιγάκι (ίσως και όχι), το κάνω όμως για να δώσω έμφαση. 

Για όλες εκείνες τις στιγμές λοιπόν, που η αποθάρρυνση σου χτυπάει την πόρτα και η ανασφάλεια ύπουλα προσπαθεί να κουρνιάσει δίπλα σου, υπάρχουν μερικά εύκολα και κυρίως γρήγορα tips που θα σε βάλουν στον ίσιο δρόμο πάλι! Γιατί έχεις ένα σωρό πράγματα να κάνεις, πού χρόνος για αρνητικές σκέψεις;




1. Κλείσε τα μάτια, ανέπνευσε βαθιά και κάνε εικόνα ότι τα πράγματα θα έχουν καλή κατάληξη. Το λένε και οι επιστήμονες και δεν θέλω αντιρρήσεις. Τι λένε; Ότι οι αναπνοές βοηθούν στο να χαλαρώσεις. Και τα υπόλοιπα έχουν αποδειχτεί μέσα από έρευνες. Όταν κάνεις εικόνα μια κατάσταση με κάποιο τρόπο πείθεις τον εαυτό σου ότι έτσι είναι. Αυθυποβολή λέγεται. Αφού λοιπόν μπορείς να σκεφτείς ό,τι μα ό,τι θέλεις, γιατί να μην σκεφτείς την καλύτερη δυνατή κατάληξη; Το λιγότερο που μπορεί να σου προσφέρει είναι να έχεις τον αέρα της νικήτριας μετά από αυτό. Το περισσότερο όμως είναι ότι τα πράγματα μπορούν όντως να εξελιχθούν έτσι όπως τα φαντάστηκες. Κι ένα μικρό tip για να χαλαρώσεις όντως με τις αναπνοές: Για λίγα λεπτά ανέπνεε μετρώντας τους χρόνους της αναπνοής σου. Αυτό μόνο και τίποτε άλλο. Εγώ συνήθως μετράω μέχρι το τέσσερα εισπνέοντας και εκπνέω πάλι σε τέσσερις χρόνους (μετρώντας δηλαδή μέχρι το τέσσερα). Και πίστεψέ με χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος από ότι φαντάζεσαι. Το να μετράς την αναπνοή σου είναι το κλειδί. Γιατί επικεντρώνεσαι εκεί και σταματάς να σκέφτεσαι ο,τιδήποτε άλλο. Και το μυαλό σου για να δημιουργήσεις ξανά όμορφες εικόνες χρειάζεται και λίγο ξεκούραση.

Διάβασε σχετικά: Εύκολες ασκήσεις αναπνοής

2. Γράψε σε ένα χαρτί πέντε πράγματα για τα οποία είσαι υπερήφανη. Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή. Μόλις κάνεις την αρχή θα δεις ότι αυτά που θα θέλεις να γράψεις είναι πολύ περισσότερα από πέντε. 
Ναι, οκ, τα ξέρεις θα μου πεις. 

Είναι διαφορετικό να τα βλέπεις γραμμένα θα σου πω εγώ.

 Και μη διστάσεις να γράψεις ακόμα κι αυτό το "μικρούλι" επίτευγμα. Ό,τι αφορά εσένα και τη ζωή σου είναι σημαντικό. Και τίποτα από όσα έχεις δημιουργήσει ή έχεις καταφέρει δεν είναι μικρό.


3. Βρες το προσωπικό σου madra. Τι είναι το madra; Μία φράση που επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου και σε βοηθάει να ηρεμήσεις. Τη φράση θα τη βρεις εσύ. Μπορείς να λες στον εαυτό σου "Είμαι δυνατή" ή "Όλα κυλάνε αρμονικά" ή "Όλα είναι θετικά". Απέφυγε να χρησιμοποιείς αρνητικές λέξεις ή φράσεις, όπως "Δεν θα πάει κάτι άσχημα". Και απέφυγε τον μελλοντικό χρόνο. Όλα είναι στο παρόν.

4. Καθάρισε το γραφείο σου ή την ντουλάπα σου. Ή κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού, όπως για παράδειγμα την κουζίνα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι δουλειές του σπιτιού έχουν αγχολυτικές ιδιότητες. Το γραφείο όμως και η ντουλάπα προσφέρουν ένα συν παραπάνω. Καθαρίζοντάς τα και τακτοποιώντας τα, είναι σαν να βάζεις κι ένα κομμάτι της ζωής σου σε τάξη. Δεν θα το παίξω Marie Kondo και δεν θα σου πω να πετάξεις ότι δεν "sparkle joy". Όμως θα σου πω ότι όταν ξεφορτώνεσαι κάτι που δεν έχει λόγο ύπαρξης ή που την ύπαρξή του την έχεις ξεχάσει κι εσύ η ίδια, σε ανακουφίζει.

 Τακτοποιώντας τα πράγματα γύρω σου βοηθάς τη συγκέντρωσή σου.

 Και κάτι ακόμα: μην κρατάς πράγματα που σε κρατούν προσκολλημένη στο παρελθόν. Σε καμία περίπτωση δεν σου λέω να αποχαιρετήσεις όλα τα αναμνηστικά που έχεις συγκεντρώσει. Μιλάω μόνο για αυτά που δεν σου κάνουν καλό. Όπως το ξεχασμένο φούτερ του πρώην. Πέτα το, δεν σου προσφέρει κάτι. Δεν "sparkle joy" πώς να το κάνουμε!


5. Δώσε μια αγκαλιά. Οι αγκαλιές έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Εδώ να δεις έρευνες που έχουν γίνει! Όταν αγκαλιάζεις ένα αγαπημένο πρόσωπο εκκρίνονται ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας. Η αγκαλιά σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια, σιγουριά, χαλαρώνει τους παλμούς της καρδιάς, σε αποφορτίζει, σε ανακουφίζει και σε κάνει να νιώθεις ότι όλα θα πάνε καλά! Και θα πάνε!

6. Συγχώρεσε. Μήπως αυτό τελικά σε κρατάει πίσω; Η συγχώρεση δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι δείκτης δύναμης. Όταν συγχωρέσεις κάποιον πραγματικά, αυτόματα θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Συγχώρεσε, ξέχασε και προχώρησε. 

Πρώτα απ'όλα όμως συγχώρεσε τον εαυτό σου. Δεν είναι ευκολάκι, αλλά είναι λυτρωτικό.

7. Μην επιδιώκεις την τελειότητα. Θα σου πω κάτι, αλλά δεν θέλω να σοκαριστείς. Δεν είσαι τέλεια. Κανένας μας δεν είναι τέλειος. 

Και η τελειότητα είναι τόσο μα τόσο βαρετή, κανένας δεν τη θέλει.

 Δεν θα μάθεις αν δεν κάνεις λάθη. Δεν θα έχεις να διηγηθείς κάτι αν δεν κάνεις και μια γκάφα. Η διαφορετικότητά σου και η μοναδικότητά σου είναι στις ατέλειές σου. Αποδέξου τες αγκάλιασέ τες επιτέλους! Και θα εκπλαγείς όταν δεις ότι όλοι οι υπόλοιποι τις έχουν ήδη αγκαλιάσει. Τις δικές σου ατέλειες!



Εσύ τι κάνεις για ένα instant boost στην αυτοπεποίθησή σου;

Βίλλυ από Make up your dayz

4 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Πόσο ισχύουν αυτά. Νομίζω πως λίγο-πολύ και εγώ τα ίδια κάνω.
    Και για να είμαι ειλικρινής το πιο βασικό για εμένα είναι η συγχώρεση γιατί όσο κρατάς κακίες μόνο κακό στον εαυτό σου κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνούμε! Μεγάλη υπόθεση η συγχώρεση.. Κι έχεις δίκιο, ακριβώς έτσι είναι!
      :)

      Διαγραφή
  2. η τακτοποίηση του γραφείου ναι είναι κάτι που πράγματι βοηθά και η αγκαλιά φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτές οι αγκαλιές όλα τα διορθώνουν με ένα μαγικό τρόπο! :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->