Ποια superfoods σου ανεβάζουν τη διάθεση

Διάβασε επίσης

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πιο ισχυρό αντικαταθλιπτικό που βρίσκεται στην κουζίνα, στο συρτάρι, στην τσάντα σου (και στα περίπτερα) είναι η σοκολάτα.

 Γλυκιά, απαλή και τόσο εθιστική! 

Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει κρυμμένο κάπου ένα σοκολατάκι. 

Και πάντα κατέφευγα εκεί όταν τα πράγματα ζόριζαν, όταν είχα άγχος, όταν ήμουν στενοχωρημένη, όταν ήμουν χαρούμενη, όταν ήθελα να το γιορτάσω, όταν ήθελα να το ξεχάσω και όταν ήθελα να πάω παρακάτω. 

Η σοκολάτα δε με απογοήτευε ποτέ. Ή σχεδόν ποτέ.

Γιατί ερχόταν και η μέρα που ζυγιζόμουν και μετάνιωνα για αυτή την αδυναμία μου! 

Και μετά έψαξα και έμαθα ότι τον ίδιο ρόλο μπορούν να παίξουν και πολλά από τα γνωστά superfoods. Και ανακουφίστηκα!

Ποια superfoods σου ανεβάζουν τη διάθεση



1. Μπανάνα. Δεν είναι τυχαία το αγαπημένο φρούτο των παιδιών! Η μπανάνα είναι φυσική πηγή τυροσίνης η οποία βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης, που αποτρέπει τα συμπτώματα του έντονου στρες. Μία μπανάνα λοιπόν πριν από μία παρουσίαση, ένα σημαντικό ραντεβού ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση μπορεί να σου διώξει το άγχος ή έστω να το κάνει πιο ήπιο.

2. Καρπούζι. Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, το καρπούζι περιέχει πολλές βιταμίνες, όπως η Β6 που συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης, υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση.

3. Quinoa. Να που γελούσαμε με τη μόδα της σαλάτας με κινόα και να που είναι τόσο μα τόσο ευεργετική! Πλούσια σε βιταμίνη Β που ανεβάζει τη διάθεση και κατ'επέκταση συμβάλει στην χαλάρωση και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

4. Μπλε Βατόμουρα. Όλα τα -berries είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Rasberries, godji berries, blackberries, strawberries και πολλά ακόμα. 

Τα μύρτιλλα (blueberries) όμως έχουν ένα τσικ παραπάνω. 

Το ήξερες ότι το ονομάζουν "το ελιξίριο της νεότητας"; Σύμφωνα με μελέτες περιέχουν αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την κακή διάθεση και την κατάθλιψη.

Ποια superfoods σου ανεβάζουν τη διάθεση

5. Αβοκάντο. Αυτή η γλυκιά υπερτροφή είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και εξισορροπεί τις ορμόνες. Αν δεν συμβάλει αυτό στην κυκλοθυμία τότε τι;

6. Καφές. Πρόσφατα διάβασα ότι ο καφές ανήκει στη λίστα με τα superfoods και δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής. 

Κι όμως οι ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι 2 με 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κακής διάθεσης. 

Κι αυτό γιατί η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Ωστόσο η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα.

7. Σολομός. Όπως και όλα τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί) που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα σε κάνει πιο χαρούμενη και βοηθά στο να συγκεντρώνεσαι ποιο εύκολα.

8. Σοκολάτα. Αυτό δεν το διάβασα πουθενά, το λέω από μόνη μου. Γιατί τα superfoods είναι καλά για το σώμα και την υγεία, η σοκολάτα για την ψυχή!

 Με μέτρο όμως, ναι; 

Άλλωστε μην ξεχνάς ότι η πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών σου προσφέρει μια στιγμιαία εφορία όμως μετά από λίγη ώρα έχεις έντονο το αίσθημα της πείνας και της κακής διάθεσης.

Μάθε περισσότερα για τα οφέλη των superfoods αλλά και τις 5 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Βίλλυ από Make up your dayz 

4 Σχόλια

Take a moment to leave a comment!

  1. Κοίτα να δεις που εγώ μόνο τη σοκολάτα αναγνώρισα! χαχα

    Η αλήθεια είναι πως οι υπερτροφές είναι σίγουρα ευεργετικές για τον οργανισμό, προσωπικά ωστόσο πιστεύω πως την ευφορία και την αίσθηση πληρότητας που αισθάνεσαι με ένα κομμάτι σοκολάτας δεν θα μπορέσει ποτέ να σου την δώσει η μπανάνα(ας πούμε).

    Μεγαλώνοντας βέβαια μοιραία κι εγώ προσπαθώ να εντάξω παρόμοιες τροφές στο διαιτολόγιο μου γιατί το καλό με όλα αυτά είναι πως τρως όσο χρειάζεται. Αντίθετα με τη σοκολάτα αν ξεφύγεις θα έχεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα που ανέφερες!

    Το μέτρο είναι μεγάλος σύμμαχος όπως και να έχει για να μην στερηθείς τίποτα.
    Χρήσιμο άρθρο. Όσο και να πεις η υπενθύμιση και τα καμπανάκια σε βοηθούν να μην ξεχάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο συμφωνώ! Στα πάντα χρειάζεται το μέτρο, ακόμα και στις υγιεινές συνήθειες! Κι όσο για τη σοκολάτα.. ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω!

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους Δικαιώθηκα για τον καφέ. Τον αγαπώ τον λατρεύω, στεναχωριέμαι όταν μου τον κατηγορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχαχα! Αν και δεν είμαι φαν του καφέ, καταλαβαίνω! Κι όμως μία "ελεγχόμενη" ποσότητα καφέ κάνει πολύ καλό στον οργανισμό! Αφού μιλάει η επιστήμη, ποιοι είμαστε εμείς που θα διαφωνήσουμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Take a moment to leave a comment!

-->