Τι πρέπει να προσέξεις στη διατροφή σου την περίοδο της νηστείας

Διάβασε επίσης

Νομίζω ότι η νηστεία είναι ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα.  

Η αλήθεια είναι πως η νηστεία δεν είναι διαδεδομένη μόνο στον Χριστιανισμό, αλλά και σε άλλες θρησκείες.

 Όπως για παράδειγμα επιτάσσει η Μωαμεθανική θρησκεία, τη συνεχή αποχή από τα οινοπνευματώδη, αλλά και την πλήρη αποχή από οποιαδήποτε τροφή από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου για ένα μήνα περίπου κατά το ραμαζάνι. Ακόμα και κατά την αρχαιότητα η νηστεία ήταν διαδεδομένη κατά τα "Ασκληπιεία" όπου ο ασθενής υποβαλλόταν σε τριήμερη νηστεία για να προετοιμαστεί για την θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθούσε. 

Η νηστεία θεωρείτο ένα μέσο εξαγνισμού, κάθαρσης κυρίως πνευματικής. 

Αυτό συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οπότε και η νηστεία είναι ευρέως διαδεδομένη.

 Υπάρχουν αυτοί που νηστεύουν αυστηρά για 40 ημέρες, αυτοί που νηστεύουν μόνο από το κρέας και αυτοί που δεν νηστεύουν καθόλου.

  Πόσο "υγιεινή" είναι όμως η νηστεία; 


Και τελικά κάνει περισσότερο καλό παρά κακό;

 Είναι η νηστεία για όλους ή τελικά "εξαιρούνται ασθενείς και οδοιπόροι"; 

Τι πρέπει να προσέξεις για να μη λείψει τίποτα από τον οργανισμό σου κατά την περίοδο της νηστείας;

Διάβασε σχετικά: Διαλειμματική νηστεία: Αποτελέσματα μετά από ενάμιση μήνα



Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νηστεία είναι μία ελαφριά παραλλαγή χορτοφαγικής διατροφής. Και είναι παραλλαγή γιατί ενίοτε καταναλώνονται ψάρια. Και η αλήθεια είναι ότι εάν την κάνεις σωστά το οφέλη της είναι πάρα πολλά. Αρκεί να είσαι λιγάκι προσεκτική.

Εφόσον η νηστεία είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είναι μία ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού. 

Μάλιστα λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών αυτή την περίοδο, ο οργανισμός εφοδιάζεται με όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται.

 Επιπλέον αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, επομένως ομαλοποιείται η λειτουργία του πεπτικού σωλήνα.

 Όμως και το καρδιαγγειακό σύστημα ωφελείται, καθώς η αποχή από το ζωικό λίπος συνεπάγεται τη μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και τη μείωση των επιπέδων λιπιδίων, δηλαδή της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.


Τι γίνεται με τα καλά λιπαρά οξέα;
Τα καλά λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία, ιδιαίτερα της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, ενώ συμβάλουν στην πνευματική εγρήγορση. Και πρέπει να φροντίζεις για την καθημερινή πρόσληψή τους.

  Την περίοδο της νηστείας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. 

Το ελειόλαδο, το ταχίνι, ο χαλβάς και οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και τα θαλασσινά. Εδώ όμως θα πρέπει να δοθεί προσοχή καθώς οι μεγάλες ποσότητες θαλασσινών μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη.

Σχετικές νηστίσιμες προτάσεις συνταγών

και συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με καλαμαράκια

Πώς θα λάβω την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζομαι;
Είναι γνωστό ότι το κρέας περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού. Με σωστές επιλογές τροφίμων όμως δεν θα σου λείψει ούτε την περίοδο της νηστείας! Σε γενικές γραμμές τα όσπρια, ο αρακάς, και οι ξηροί καρποί είναι τροφές που περιέχουν πρωτεϊνη, καθώς επίσης και πολλά λαχανικά όπως το μπρόκολο, αλλά και τα μανιτάρια. Μην ξεχνάς λοιπόν να τα εντάξεις στο καθημερινό διαιτολόγιό σου ειδικά την περίοδο της νηστείας.

Διάβασε σχετικά: Συνταγή για Vegan burger μανιταριών 


Με το ασβέστιο τι γίνεται;
Στην περίπτωση που νηστεύεις και από το γάλα και το τυρί, θα πρέπει να είσαι διπλά προσεκτική σχετικά με τη διατροφή σου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και τα αποξηραμένα φρούτα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι πηγές φυτικής προέλευσης προσφέρουν μικρότερη απορρόφηση ασβεστίου από το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, γι' αυτό το λόγο η αποχή από τα παραπάνω δεν προτιμάται για μεγάλες περιόδους. Καλό θα ήταν να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με συμπληρώματα ασβεστίου για την περίοδο της νηστείας.

Σχετικες νηστίσιμες συνταγές

Συνταγή για μπισκότα βρώμης με κράνμπερις και σταφίδες

Πώς θα καλύψω την πρόσληψη σιδήρου;
Εδώ θα σε βοηθήσουν οι σωστοί συνδυασμοί τροφών, ώστε να έχουν υψηλή διατροφική αξία. Ο σίδηρος έχει δύο μορφές, αιμικός και μη αιμικός. Ο αιμικός απορροφάται καλύτερα και άμεσα από τον οργανισμό, και περιέχεται στο κρέας. Ο μη αιμικός περιέχεται στις υπόλοιπες τροφές και απορροφάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό. 

Ωστόσο η απορρόφηση ενισχύεται με ταυτόχρονη πρόσληψη Βιταμίνης C. 

6 τροφές πλούσιες σε σίδηρο


Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι 
  1. οι φακές, 
  2. τα ρεβύθια, 
  3. τα φασόλια,
  4.  το σπανάκι,
  5. τα αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, ο αρακάς 
  6. και το ψωμί. 

7 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C


Βιταμίνη C περιέχεται
  1.  στο μπρόκολο,
  2.  τα εσπεριδοειδή, 
  3. τις φράουλες,
  4.  τις ντομάτες, 
  5. τις πιπεριές, 
  6. τα ζυμαρικά και 
  7. τα μανιτάρια. 

Πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα η τροφή που είναι πλούσια σε σίδηρο με μία πηγή βιταμίνης C. Έτσι για παράδειγμα μπορείς να προτιμήσεις ρεβύθια με λεμόνι ή φακές με ρύζι. 

Ή μπορείς να συνδυάσεις ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο με αυτό το γευστικό και δροσιστικό κέρασμα που είναι φουλ στη βιταμίνη C

Επιπλέον ο συνδυασμός με τροφές που περιέχουν β-καροτένιο είναι εξίσου ευεργετικός.

 Το β-καροτένιο περιέχεται 
  1. στα καρότα, 
  2. το μαρούλι,
  3.  και το σπανάκι, 

επομένως μία ακόμα επιλογή είναι τα φασολάκια με καρότα.

Προσοχή όμως πρέπει να δίνεται σε προϊόντα που περιέχουν τανίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Φρόντισε να μη συνδυάζεις μία τροφή πλούσια σε σίδηρο μαζί με τσάι, χαμομήλι ή κακάο.


Τελικά η νηστεία "παχαίνει";


Όπως μπορείς να παχύνεις σε περίοδο μη νηστείας έτσι μπορείς να παχύνεις σε περίοδο νηστείας.

 Εξαρτάται από τις διατροφικές σου επιλογές. 

Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού, αυξάνεται η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, όμως όπως όλα στη ζωή έτσι κι εδώ χρειάζεται μέτρο. 

Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις όταν νηστεύεις


  • Συνήθως επειδή αποκλείονται μεγάλες διατροφικές ομάδες, πολλοί καταφεύγουν στην αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων (όπως ψωμί). 

Ναι αυτό σίγουρα δεν είναι η σωστή επιλογή για τη διατήρηση βάρους. 

  • Επιπλέον μία άλλη εύκολη και απλή λύση για νηστίσιμο φαγητό είναι τα τηγανιτά θαλασσινά. 

Η καθημερινή πρόσληψη τηγανιτών όμως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, και αύξηση χοληστερίνης. Όπως και η συχνή κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφών, καθώς περιέχουν πολλά συντηρητικά και αλάτι.

Φυσικά ο σκοπός της νηστείας δεν είναι να αδυνατίσεις ή να παχύνεις. Όμως αν κάνεις σωστές επιλογές και αποφεύγεις τις υπερβολές θα δεις οφέλη στην υγεία σου και το σώμα σου!

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->