Πώς να παραμείνεις αισιόδοξη ενώ νιώθεις τα πάντα γύρω σου να γκρεμίζονται

Διάβασε επίσης

Πόσες φορές σου έχει συμβεί, πριν μπει στη ζωή μας ο ιός, η πανδημία και ο περιορισμός των μετακινήσεων, να σε κατακλύζουν οι ιδέες, να έρχεται η μία πίσω από την άλλη με τέτοια ταχύτητα που να μην προλαβαίνεις καν να τις σημειώσεις σε χαρτί; Και πόσες φορές δε σου έχει συμβεί στην παρούσα φάση,με όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που βιώνουμε, να προσπαθείς να "στύψεις" το μυαλό σου για να σκεφτείς κάτι (μία λύση, ένα πλάνο, οτιδήποτε) αλλά να μην κατεβαίνει καμία ιδέα, ούτε καν κάτι βασικό; Μήπως η ζυγαριά κλίνει περισσότερο προς τη δεύτερη περίπτωση;




Εάν ναι, δε χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Ούτε να αποθαρρύνεσαι. Να προσθέσεις κάποιες νέες συνήθειες χρειάζεται μόνο. Γιατί οι επιστήμονες και οι ερευνητές μελέτησαν και αυτό το κομμάτι. Και σου έχουν και τις λύσεις για να είσαι δημιουργική ακόμα και τώρα που μένουμε σπίτι.




 Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως. Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια. Ακόμα κι αν τα έχεις όλα τακτοποιημένα, όσο δυνατή κι αν νιώθεις, όσο κι αν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, υπάρχουν στιγμές που νιώθεις λίγο.. πεσμένη. Λίγο ανασφαλής. Ίσως όχι με τα πάντα, αλλά με ένα μικρό κομμάτι. Κι εκεί είναι που γίνεται το κακό. Αυτό το "μικρούλι αγκαθάκι" το σκέφτεσαι, το ξανασκέφτεσαι, το μεγεθύνεις και λίγο, πριν καλά καλά το καταλάβεις το έχεις μεγεθύνει πολύ και σε παίρνει από κάτω. Κι αρχίζεις να σκέφτεσαι όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν γύρω μας, στη χώρα μας, στον πλανήτη ολόκληρο. Overthinking λέγεται. Και σε συνδυασμό με τη λίγο κακή διάθεση, την λίγο στραβή μέρα, τον ήλιο που δε λέει να βγει, δεν θέλει και πολύ, πέφτει η αυτοπεποίθηση. Εντάξει, ίσως και να υπερβάλω λιγάκι (ίσως και όχι), το κάνω όμως για να δώσω έμφαση. Για όλες εκείνες τις στιγμές λοιπόν, που η αποθάρρυνση σου χτυπάει την πόρτα και η ανασφάλεια ύπουλα προσπαθεί να κουρνιάσει δίπλα σου, υπάρχουν μερικά εύκολα και κυρίως γρήγορα tips που θα σε βάλουν στον ίσιο δρόμο πάλι και θα ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή σου σε λιγότερο από 5 λεπτά.





Για να τα λέμε όλα βέβαια, όσο zen και να είσαι, όσο πηγή ανεξάντλητης ενέργειας και όρεξης, όσο motivated και να είσαι υπάρχουν (πολλές) στιγμές μέσα στην (ίδια καμιά φορά) ημέρα που απλά θέλεις να λιώσεις σε μια πολυθρόνα και να κοιτάς το ταβάνι χωρίς να έχεις κουράγιο ούτε να ανοιγοκλείσεις τα βλέφαρα. Είσαι ένα supergirl, όμως και τα supergirls έχουν τις.. λίγο πιο νωθρές στιγμές τους. Και χρειάζονται ένα γρήγορο boost. Ρίξε λοιπόν μια ματιά παρακάτω στις "ενέσεις" ενέργειας που παίρνουν όλα τα multitasking κορίτσια! Και που πάντα πιάνουν για να καταπολεμήσεις την υπνηλία ή βαρεμάρα στη διάρκεια της μέρας.


Μπορεί η "Blue Monday" να είναι επίσημα μία φορά το χρόνο, μη μου πεις όμως ότι δεν την έχεις βιώσει πολύ περισσότερες φορές, ακόμα κι αν δεν είναι Monday. Κι επειδή οι εποχές είναι λίγο "δύσκολες" κι επειδή συχνά πυκνά χρειαζόμαστε ένα "booster" στη διάθεσή μας, παρακάτω θα βρεις 5 απλούς, γρήγορους αλλά πολύ αποτελεσματικούς τρόπους να φτιάχνεις τη διάθεσή σου μέσα στην ημέρα. Και το κυριότερο: μπορείς να τους επαναλαμβάνεις ελεύθερα όσο συχνά θέλεις!


Γιατί κακά τα ψέματα,πολύ συχνά βρίσκουμε τον εαυτό μας να μη θέλει να κάνει τίποτα πέρα του να αραδιαστούμε στον καναπέ και να δούμε την 658742 επανάληψη της ίδιας σειράς. Και είναι φυσιολογικό. Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να είμαστε παραγωγικοί κάθε μέρα. Η τεμπελιά μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας χτυπήσει την πόρτα και εμείς ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα την υποδεχτούμε στη ζωή μας. Ωστόσο, κάποιες φορές η τεμπελιά εκμεταλλεύεται τη φιλοξενία μας και ουσιαστικά δεν μας προσφέρει τίποτα πέρα από την έλλειψη επιθυμίας να κάνουμε το οτιδήποτε.

Για παράδειγμα ξυπνάω το πρωί και δεν θέλω καν να ντυθώ. Θέλω να μαγειρέψω το μεσημέρι και δεν έχω ιδέα τι να φτιάξω. Θέλω να γράψω στο blog μου, έλα όμως που δεν μου έρχεται καμία καλή ιδέα για ανάρτηση. Κι επειδή οι περίοδοι που μου συμβαίνει δεν είναι συγκεκριμένες πάντα (ώστε να κάνω τα κουμάντα μου από πριν βρε αδερφέ, να είμαι προετοιμασμένη και ετοιμοπόλεμη όταν θα έρθει αυτή η στιγμή), βρήκα μικρές εύκολες λύσεις για να μην χάνω την έμπνευσή μου και τη δημιουργικότητά μου. Ρίξε μια ματιά, κάποιο από τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσει να βρεις τη χαμένη σου έμπνευση και την κινητήριο δύναμη που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή.

Κι αυτό γιατί το θέμα πλέον είναι πώς θα μπορέσουμεμε να βγούμε από αυτόν τον κύκλο τεμπελιάς και αντιπαραγωγικότητας (εάν υπάρχει τέτοια λέξη) που δε μας προσφέρει τίποτα, αντίθετα μόνο ζημιά μας κάνει. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο και αυτή τη στιγμή να σκέφτεσαι: ας το διαβάσω, όμως δεν νομίζω να κάνω κάτι από όλα αυτά, γιατί προτιμώ να περάσω άλλη μια ώρα κάνοντας scroll στο Instagram. Εμπιστεύσου με. Μπορεί όντως να ακούγεται δύσκολο να σηκώσεις τον πισινό σου από τον καναπέ να αναλάβεις δράση, όμως μόλις ξεκινήσεις, δεν θα σε σταματάει τίποτα! Γι'αυτό και σου έχω 6 τρόπους για να νικήσεις την τεμπελιά και να γίνεις ξανά παραγωγική



Στην παρούσα φάση η θετική σκέψη και η αισιοδοξία είναι πιο αναγκαίες από ποτέ για να κρατήσουμε τις ισορροπίες μας και να μη μας κυριεύσει ο φόβος και το άγχος για το αύριο. Οπότε εδώ θα βρεις πρακτικές συμβουλές για να βάλεις τη θετική σκέψη στην καθημερινότητά σου, όσο σκληρή και δυσβάσταχτη κι αν σου φαίνεται αυτή τη στιγμή.

Για να βοηθηθείς περισσότερο στο να διατηρήσεις τη θετική σκέψη και την αισιοδοξία σου καλό είναι αυτό το διάστημα να απομακρυνθείς όσο γίνεται από τα κοινωνικά δίκτυα και τις ειδήσεις. Δες πώς το σύνδρομο FOMO επηρεάζει τη ζωή σου  και τη συμπεριφορά σου. Αν κατανοήσεις την επίδραση που έχει πάνω σου αυτό το "νεοφερμένο" στις ζωές μας σύνδρομο τότε θα μπορέσεις πιο εύκολα να ξεφύγεις από τα δεσμά του. Ακόμα όμως κι αν δε μπορέσεις να μειώσεις το χρόνο που περνάς στα κοινωνικά δίκτυα τουλάχιστον φρόντισε να μην ασχολείσαι με τους "δυσκοίλιους" των social media γιατί επηρεάζουν το πώς αισθάνεσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Αν μπορείς βάλε ένα challenge στον εαυτό σου, βάλε το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης και κρύψε το τηλεκοντρόλ σε ένα ψηλό ράφι όπου για να το πιάσεις ξανά θα πρέπει να βάλεις καρέκλα. Αντί να χάνεσαι μέσα στον κυκεώνα των ζοφερών αριθμών (κρούσματα, διασωληνώσεις, εντατικές) πιάσε ένα βιβλίο. Δε φαντάζεσαι τι μπορεί να σου προσφέρει ακόμα κι ένα οποιοδήποτε βιβλίο, ακόμα κι αυτό που αγόρασες πρόπερσι και δεν έχεις διαβάσει ακόμα, αυτό που έχεις μισοτελειωμένο στο κομοδίνο εδώ και ένα χρόνο, αυτό που σου έφεραν δώρο και δεν πρόλαβες να το αλλάξεις. Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να πιάσεις ένα βιβλίο στα χέρια σου και να το αφήσεις να σε ταξιδέψει στο δικό του κόσμο. Ναι, όταν γυρίσεις σε αυτόν τον κόσμο όλα θα είναι όπως πριν, δε θα γλιτώσουμε έτσι ξαφνικά από όλο αυτό που ζούμε. Εσύ όμως θα είσαι διαφορετική. Μπορείς να διαβάσεις εδώ πώς έγινα βιβλιοφάγος και εδώ τι  μας προσφέρουν τα βιβλία και γιατί σου τα προτείνω με τέτοια θέρμη. Και το καλύτερο; Εδώ θα βρεις δωρεάν βιβλία που μπορείς να κατεβάσεις και να διαβάσεις

Ίσως έχεις ήδη πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι πρέπει να κάνεις κάτι, να βγεις από αυτό το φαύλο κύκλο ειδήσεις-facebook-instagram-ειδήσεις και φτου κι απ'την αρχή κάθε μέρα αλλά τελικά δεν τα καταφέρνεις. Αν σου συμβαίνει αυτό, τότε φέρε ξανά στο νου σου τους στόχους και τα σχέδιά σου, αυτά που ήθελες να κάνεις πριν ξεκινήσει όλο αυτό και ξεκίνα από εκεί. Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις μπρος τότε θα ήταν χρήσιμο να μάθεις ποιοι είναι οι 7 τρόποι για να μειώσεις την αναβλητικότητά σου.
Εδώ θα προσθέσω και έναν ακόμη τρόπο κι αυτός είναι να ξυπνάς κανονικά το πρωί, σα να είχες να πας στη δουλειά, στη σχολή ή να ετοιμάσεις τα παιδιά για το σχολείο.



Βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πιέζουμε κανέναν να γίνει πρωινός τύπος. Έχεις προσαρμόσει τη ζωή σου γύρω από το μεσημεριανό-πρωινό ξύπνημα; Μαζί σου! Αν όμως έχεις παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό ακόμα κι αν μένεις σπίτι αισθάνεσαι μονίμως κουρασμένη, τότε θα πρέπει να τσεκάρεις αν έχεις κάποια από αυτές τις επιζήμιες συνήθειες που σου "κλέβουν" ενέργεια και να τις καταπολεμήσεις. Αν παρόλα αυτά δεν καταφέρεις να ξεπεράσεις αυτή τη δυσθυμία που προκαλεί η υπνηλία και η βαρεμάρα τότε το πρωινό ξύπνημα είναι η επόμενη πρόταση που θα σου κάνω. Κι εγώ παλιότερα αναρωτιόμουν όπως αναρωτιέσαι κι εσύ τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές: "Συνηθίζεται άραγε ποτέ το ξύπνημα στις 6.00;". Και τώρα σου απαντάω με ειλικρίνεια. Συνηθίζεται. Κι όχι μόνο συνηθίζεται αλλά μπορεί και να σου αρέσει κιόλας. Πώς μπορείς όμως να καταφέρεις να γίνεις πρωινός τύπος; Για να σε βοηθήσω ακόμα περισσότερο σου έχω και  μερικά μικρά, μικρούτσικα tricks και hacks για να ξεκινάς τη μέρα σου με ενέργεια και να παραμείνεις όμως έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας!


Σου έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσεις το πρωί μέσα στη θετική ενέργεια και μέχρι να φτάσει το απόγευμα να έχει πάει περίπατο όλη η καλή διάθεση;  Εάν σου φαίνεται γνώριμο αυτό το σενάριο κι αν σου συμβαίνει περισσότερες από 1 φορές την εβδομάδα (κάθε εβδομάδα), τότε αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει. Γιατί η καλή διάθεση και η θετική ενέργεια καμιά φορά θέλουν και λίγη βοήθεια και υποστήριξη! Δες λοιπόν ποιες συνήθειες έχουν υιοθετήσει οι αισιόδοξοι και χαρούμενοι άνθρωποι και που ξέρεις, ίσως σε μια εβδομάδα από τώρα να ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία!

Δε θέλω να σου χρυσώσω το χάπι με όλα αυτά. Αν παρά τις προσπάθειές σου δε μπορείς να αποδιώξεις τα συναισθήματα άγχους, αβεβαιότητας και φόβου απλά αποδέξου τα. Δες τι θα συμβεί αν αποδεχθείς τα συναισθήματά σουΣίγουρα έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει, όταν συνθλίβουμε ένα λουλούδι. Απλώς, βγάζει περισσότερο άρωμα. Όσο κανείς το πιέζει, τόσο πιο αρωματικό γίνεται. Παρόμοια κι εμείς, όταν μας συνθλίβουν οι συνθήκες της ζωής ή οι άνθρωποι, που στην ουσία έχουν έρθει να μας μάθουν κάτι, εμείς ας τους δίνουμε το άρωμά μας. Αποδέξου τα αρνητικά συναισθήματα αλλά προσπάθησε να μην τα αφήσεις να σε κυριεύσουν γιατί ίσως αυτό οδηγήσει σε δυσκολότερες ακόμα καταστάσεις όπως οι κρίσεις πανικού. Ούτε κι αυτό όμως είναι κάτι αφύσικο.Τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους θα πάθει στην ζωή του ένα με δύο επεισόδια κρίσης πανικού και ειδικά τώρα με όλα αυτά που βιώνουμε ίσως αυτό το νούμερο να έχει αυξηθεί. Αλλά καλύτερα ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν κίνδυνο για την ζωή μας, όμως προκαλούν έντονο φόβο και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας. Τι είναι τελικά αυτό που προκαλεί μια κρίση πανικού και τι μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή για να την αντιμετωπίσεις;



Μη με παρεξηγήσεις: σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να σου κουνήσει το δάχτυλο και να σου υποδείξει να κλείσεις τα μάτια και τα αυτιά σου σε αυτό που συμβαίνει, ούτε να μην το σκέφτεσαι καθόλου, αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο και θα ήταν και παράλογο.

Όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές, όμως το πως τις αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με το πόσο πολύ έχουμε αποδεχτεί τον εαυτό μας και έχουμε δουλέψει στο να τον αγαπήσουμε. Αυτή η αγάπη στον εαυτό μας, είναι που μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Είτε την ονομάσουμε αυτοπεποίθηση, είτε εγωισμό είτε όπως αλλιώς θέλεις, είναι σημαντικό να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Όμως, κάτι τέτοιο έρχεται με πολύ δουλειά σταδιακά. 

Εδώ έχω μερικές συμβουλές που έχουν βοηθήσει εμένα. Ελπίζω να βοηθήσουν κι εσένα.


Ακόμα κι αν δε δουλέψει τίποτε από όλα αυτά έχω ένα τελευταίο να σου πω. Διάλεξε μία θετική φράση και επαναλάμβανέ την συνεχώς από μέσα σου ή και απ'έξω σου όσες φορές πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά. Η δική μου φράση εδώ και αρκετούς μήνες, για την ακρίβεια από το Νοέμβριο που διάβασα το βιβλίο της, είναι η φράση της Marie Forleo


Everything is figureoutable 
Αν δε σου κάνει αυτή,διάλεξε τη δική σου ανάμεσα σε 12 θετικές φράσεις που έχουμε συγκεντρώσει. Μην ψάχνεις να βρεις την τέλεια φράση, διάλεξε μία και δοκίμασέ το. Σα να παίζει σε κασέτα στο μυαλό σου. Δοκίμασε ακόμα να βάλεις την κασέτα με τη φράση σου στο αργό ή στο γρήγορο (tip της Marie κι αυτό). Το θέμα είναι να αντικαθιστάς την αρνητική σκέψη με μια άλλη, ιδανικά θετική. 







Σε ευχαριστώ που διάβασες ως εδώ. Αν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια στο να κρατήσεις τις ισορροπίες σου μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορείς να ρωτήσεις εντελώς ανώνυμα τις εθελόντριες ψυχολόγους ό,τι σε απασχολεί και σε επόμενο άρθρο θα δεις την απάντησή τους που πιστεύουμε ότι θα σου φανεί πολύ χρήσιμη. Κάνε την ερώτησή σου ανώνυμα εδώ .


Επιμέλεια κειμένου
Δέσποινα αρχισυντάκτρια του Edit Your Life Magazine

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Take a moment to leave a comment!

-->